Volledig scherm
Laura Smulders draagt haar zusje Merel. Beide Horssense BMX'sters rijden in de wereldtop mee. © Eveline Van Elk

BMX-topper krijgt zusje als concurrent erbij

HORSSEN - Twee BMX-zussen, samen in een topteam. Laura en Merel Smulders rijden dit seizoen beiden in de wereldtop bij de elites. ,,Ik wil echt niet verliezen van mijn kleine zusje.”

Volledig scherm
Laura Smulders viert haar wereldbekerzege op Papendal, vorig seizoen. © Marc Pluim

Ze waren de voorgaande jaren gewend om langs de baan bij elkaars races te kunnen kijken. Laura (23) als de grootste fan van Merel (19), en andersom. Dit seizoen is het anders. De BMX-zussen Laura en Merel Smulders zijn voor het eerst concurrenten in de belangrijkste wedstrijden. De nieuwe werkelijkheid zal vooral voor de oudste van de twee even wennen zijn. Laura Smulders deed al mee aan twee Olympisch Spelen, won brons in Londen en geldt al jaren als kopvrouw van het Nederlandse BMX’en. Haar zusje wordt gezien als groot talent. Ze won vorig jaar nog het onderdeel tijdrit op het WK. Volgens de kenners zijn de twee zussen uit Horssen op termijn elkaars grootste concurrent.

Eerste meters

,,Merel heeft een erg goede start voor haar leeftijd, ze zit daarmee dicht tegen mijn startsnelheid aan”, prijst Laura haar zusje. ,,Als we samen boven op de startheuvel staan, wil ik haar voorblijven op de eerste meters. Ik wil echt niet verliezen van mijn kleine zusje.” Merel: ,,Als ik sneller start, dan wrijf ik dat erin bij Laura. Maar Laura heeft een hogere baansnelheid. Ik moet dus mijn voorsprong maar zien vast te houden.”

Volledig scherm
Laura Smulders in actie tijdens het WK van 2014. © ANP

Ze merkt dat de overgang naar de elitevrouwen een hele stap is. ,,Als ik in een wedstrijd een goede start heb, dan komen de anderen er soms weer langs”, zegt Merel. ,,Ik zit ook nog wat meer gespannen op de fiets dan Laura. Door met haar te trainen, kan ik baanuren maken. Hoe vaker ik train, hoe minder spanning ik straks heb in de grote wedstrijden.” Laura: ,,Soms probeer ik voor de wedstrijd op haar in te praten dat ze niet zo onzeker moet zijn. Aan alles wat er kan misgaan, heeft ze gedacht. Het is beter om alles stap voor stap te doen. Eerst de start, dan de eerste sprong en zo verder. Ze hoeft niet gespannen te zijn, want ze kan prima fietsen.”

Quote

Als ik sneller start, dan wrijf ik dat erin bij Laura

Merel Smulders

Nog een week en dan begint, na een lange winterperiode, het BMX-seizoen echt met de Europese beker in Zolder (België). De afgelopen drie maanden trainden de zussen uit Horssen samen. Ze rijden sinds kort in hetzelfde team. ,,We vullen elkaar goed aan’’, zegt Laura. ,,We maken elkaar sterker en hebben een hechte band. Ik heb al een aantal keer tegen Merel gereden in kleinere wedstrijden. Ik vind het leuk dat we tegen elkaar gaan rijden, maar wil haar wel voor blijven.’’

Voor haar zusje is de nieuwe situatie wennen. Ze woonde tot voor kort op Papendal, waar ze haar trainingen deed bij het Nederlandse team. Nu ze is overgestapt naar het commerciële BMX-team TVE-Oegema woont ze weer thuis in Horssen. ,,Op Papendal trainde ik alleen op de baan die daar lag, nu komen we met het team overal. Ook zijn de trainingen meer op mij gericht. In het begin was ik daardoor vermoeider.”

Tokio

Volledig scherm
Laura (links) en Merel Smulders. © Eveline Van Elk

Waar Laura zich volledig richt op de sport, studeert haar zusje ernaast. Ze is een studie Marketing en Communicatie aan het Johan Cruyff College aan het afronden en wil daarna een rechtenstudie doen. Laura: ,,Ik ben van de winter begonnen met een studie Mediadesign, maar dat wil nog niet echt vlotten. Merel motiveert mij wel om de boeken in te duiken. We kunnen uiteindelijk niet leven van de BMX-sport.’’
Voor Merel is het aanstaande seizoen een leerjaar. Doel is kwalificatie van het WK. Dan zal ze in de wereldbekerwedstrijden goed moeten rijden. ,,Ik weet niet of het mogelijk is het WK te halen, maar ik ga er wel voor. Toch klinkt het allemaal nog ver weg. De komende vier jaar werken we richting de Spelen in Tokio, maar dat is voor mij helemaal nog een lange weg. Natuurlijk zou het wel fantastisch zijn als we daar straks samen tegen het starthek staan.”

Laura is al zeker van het WK en rijdt al jaren mee in de internationale top. ,,Na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro (ze werd zevende na een val in de finale, GD) was ik er wel even klaar mee. Maar ik heb een lange vakantie genomen en heb zin in het nieuwe traject dat we ingaan. Mijn focus ligt op het WK dit jaar, maar ik wil ook de wereldbekerwedstrijden goed rijden en weer hoog eindigen.’’

Ondertussen dromen de zussen al wel over succes in 2020. Na de bronzen medaille van Laura in 2012 was het feest in het Drutense kerkdorp. ,,Het zou fantastisch zijn als we samen op het podium eindigen”, zegt Laura. ,,Dan maken we op de dag zelf wel uit wie het goud pakt en wie het zilver. Maar Merel kan nog vier jaar door daarna, dus dan doe mij maar eerst het goud.”

WK belangrijkste race voor regionale crossers
Laura Smulders geldt al jaren als de kopvrouw van het Nederlandse BMX’en. De 23-jarige Horssense won in 2012 brons tijdens de Olympische Spelen van Londen. Ze krijgt er dit seizoen met zus Merel (19) een geduchte concurrent bij. De jongste Smulders werd vorig jaar wereldkampioen op het onderdeel tijdrit. Zus Laura pakte toen op dezelfde discipline zilver bij de elite vrouwen. Deze regio heeft naast de zussen met Judy Baauw (23, Zoelmond) en Jelle van Gorkom (26, Doetinchem, woont in Arnhem) nog twee BMX’ers in de wereldtop. In het jaar na de Spelen is voor het viertal het WK (25-29 juli in Rock Hill, VS) de belangrijkste race. Verder ligt de focus op de Europese titelstrijd (14-16 juli in Bordeaux) en de World Cups. Deze cyclus bestaat uit zes rondes, verspreid over drie weekenden: 6-7 mei Papendal, 13-14 mei Heusden-Zolder (België) en 16-17 september in Santiago del Estero (Argentinië).

Beelden van Laura Smulders in actie, tijdens het vorige seizoen:

Regiosport