Botteram en Smulders winnen spectaculaire City Downhill in Nijmegen

videoNIJMEGEN - De City Downhill-wedstrijd in Nijmegen leverde een jonge winnaar en een verrassende winnares op. Tristan Botteram (18) won het mountainbikespektakel met overmacht. De fietser uit Doetinchem zette in de superfinale de snelste tijd neer. Bij de vrouwen won een bekende naam. BMX’ster Laura Smulders was de sterkste.

De Horssense regerend Europees kampioene BMX maakte een uitstapje naar het downhillen en pakte meteen de zege in de superfinale, waarin ze reed tegen twee andere snelle vrouwen. De 25-jarige rijdster uit het land van Maas en Waal was een van de prominenten die aanwezig was in Nijmegen. Bij de mannen reed ook Jeroen van Eck uit Leuth (mountainbiker in de discipline Eliminator) mee, hij werd vijfde.

Volledig scherm
Beeld van de City Downhill in Nijmegen. © Flip Franssen

Botteram richt zich wel volledig op het downhillen, waarbij mountainbikers zo snel mogelijk een hoogteverschil moeten overbruggen over een parcours met hindernissen. Het talent uit de Achterhoek rijdt ook internationaal wedstrijden en doet mee aan de wereldbeker downhillen. De sport wordt vooral beoefend in bergachtige gebieden.

De Nijmeegse mountainbikevereniging Licht Verzet organiseerde de race. In Nijmegen namen de deelnemers onder meer de trappen richting de Waalkade en lagen er verschillende schansen in de baan. Ook liep het parcours dwars door het gebouw van cultureel centrum De Lindenberg. De spectaculaire sprongen in het centrum van de stad zorgden voor veel toeschouwers langs het parcours. 

Regiosport