Tom de Gelder, vorig jaar, tijdens de Zevenheuvelennacht.
Volledig scherm
Tom de Gelder, vorig jaar, tijdens de Zevenheuvelennacht. © David van Haren

Duizend hardlopers melden zich voor een ‘coronaproof’ solowedstrijd

NIJMEGEN - De succesvolle CoronaSolo5K krijgt zaterdag een vervolg. Het hardloopevenement, waarbij deelnemers individueel met de app Strava op zak zo snel mogelijk een zelfgekozen rondje rennen, heeft voor de 10 kilometerrace duizend aanmeldingen binnengekregen. Het gaat opnieuw om lopers van over de hele wereld.

,,De vorige keer hielden we een race over 5 kilometer, dan is de drempel voor mensen om mee te doen lager. 10 kilometer is meer voor de gevorderde loper”, zegt medeorganisator Tom de Gelder van de Nijmeegse hardloopgroep Team Zevenheuvelen. Voor de 5 kilometer meldden zich in april vierduizend hardlopers aan.

De Gelder bedacht de races omdat de hardloper in deze coronatijden het wedstrijdgevoel miste. Iedere deelnemer loopt zaterdag, ergens op de dag, solo 10 kilometer. De Strava-app registreert de gegevens. Vrijwilligers van de race controleren de routes controleren en verwerken alle gelopen tijden.

Handig

,,We moesten de vorige keer alles met de hand doen, maar daar hebben we nu een oplossing voor gevonden. Teamgenoot Luuk Maas is handig met programmeren, waardoor we nu sneller zijn, al komen de uitslagen pas de volgende dag.”

Tijden de 5 kilometerrace, eind april, liep de Nijmeegse atleet Mike Foppen een officieus Nederlands record op de weg. Voor deze editie heeft zich opnieuw een aantal bekende namen gemeld. Bij de mannen doet marathonspecialist Frank Futselaar uit Westervoort mee, bij de vrouwen lopen onder meer Saskia Weinans en de Belgische topatlete Nina Lauwaert mee. 

De Gelder bedacht de wedstrijd samen met de Culemborgse atleet Jelmer van der Linden toen de regels voor sporters streng waren. ,,Omdat er weer mag worden getraind en de regels soepeler zijn, moeten we na deze editie bespreken of we doorgaan.” 

Regiosport