Nick de Jong eerder dit seizoen in actie voor Nijmegen Devils.
Volledig scherm
Nick de Jong eerder dit seizoen in actie voor Nijmegen Devils. © BSR Agency

Ervaren spelers nemen het voortouw bij Nijmegen Devils: 'We moeten weer voor elkaar vechten'

NIJMEGEN - Nijmegen Devils plaatste zich vrijdagavond na een hectische week voor de halve finale van het bekertoernooi. In de Nijmeegse ijshal Triavium won de thuisploeg van Zoetermeer Panters: 6-3. De zege was het antwoord van de spelersgroep van Devils, nadat op dinsdag succescoach Alexander Jacobs aan de kant werd gezet. 

Man van de wedstrijd Branden Eden (drie goals) werd na afloop omhelsd, het publiek stond op de banken en uit de kleedkamer kwam feestmuziek. De opluchting bij Nijmegen Devils na het gewonnen bekerduel was groot. Ook interim-trainer Rob Delcliseur liep stralend door de catacomben. 

De coach van het Onder 16-team van Devils werd na de breuk met Jacobs gebeld door aanvoerder Levi Houkes. Of hij de wedstrijden tegen Zoetermeer Panters en Hijs Hokij (zaterdagavond in Den Haag) de hoofdmacht uit de brand wilde helpen. ,,Dat gesprek duurde dertig seconden”, zei de 41-jarige Maldenaar. ,,Ik heb daarna meegetraind met de groep en nu geholpen met het op de juiste manier doorvoeren van de wissels. Maar echt grote zaken heb ik niet veranderd. Het team was vooral gebaat bij rust na dinsdag.”  

Opstaan

Houkes, Jurryt Smid en Nick de Jong bepaalden de tactiek. De ervaren spelers namen ook de invulling van de trainingen voor hun rekening. ,,Zij moesten opstaan en dat hebben deze spelers ook in de wedstrijd gedaan. Alleen is het lastig als iemand op het ijs staat om dan ook aan te geven wat er vanaf de bank nodig is. Ik had er verder weinig invloed op, op het ijs moest het gebeuren. De spelers die onder Jacobs aan bod kwamen, speelden nu ook het meeste. Want alles omgooien zou juist voor nog meer onrust zorgen.”  

Toch deed Devils niet alles hetzelfde als de afgelopen weken, toen in het bekertoernooi vier keer op rij werd verloren.  Vice-aanvoerder Nick de Jong wilde er niet te diep op ingaan. ,,Maar in de eerste en tweede lijn hebben we in een iets andere samenstelling gespeeld”, lichtte hij toch een tipje van de sluier op. ,,Daardoor was er iets meer balans op het ijs, konden we makkelijker de controle over de wedstrijd houden. Dat ging ons goed af.” 

Het lek is volgens De Jong nog niet helemaal boven. Devils heeft na het succesjaar onder Jacobs (landstitel en bekerwinnaar) de ambitie om door te pakken. Om dat kracht bij te zetten kwamen er veel nieuwe spelers, vooral in de voorhoede. ,,Dan krijg je dat niet iedereen evenveel aan spelen toekomt. Met veel haantjes in het team is dat soms lastig. Het is nu zaak om weer voor elkaar te vechten. De coach (Jacobs, GD) was de pineut, omdat een club niet zes man naar huis kan sturen. Iedereen moet in de spiegel kijken.”  

Zoeken

De prijzenkast van Nijmegen Devils. De club won vorig seizoen het bekertoernooi en de landstitel.
Volledig scherm
De prijzenkast van Nijmegen Devils. De club won vorig seizoen het bekertoernooi en de landstitel. © DG

De 38-jarige Nijmegenaar is blij dat de regerend bekerwinnaar zich heeft geplaatst voor de halve finale. ,,Dat was het allerbelangrijkste, nu kunnen we verder kijken. We zullen moeten zoeken naar een manier om weer de stijgende lijn te pakken te krijgen. Drie in plaats van twee keer in de week trainen bijvoorbeeld, of misschien wel iets anders. Eerst presteren in Den Haag, want dat duel is ook belangrijk.”   

Regiosport