Volledig scherm
Mike Foppen (linksvoor) in actie tijdens de EK cross in de Portugese stad Portugal. © AP

Foppen buiten de top dertig tijdens EK cross

LISSABON - Mike Foppen is tijdens de EK cross op een teleurstellende plaats 33 geëindigd. De Nijmeegse hardloper liep tijdens de race over 10,2 kilometer in een tijd van 31 minuten en 40 seconden. Het loodzware parcours in de Portugese stad Lissabon brak de atleet van Team Zevenheuvelen op.

Het circuit in een stadspark was flink heuvelachtig. ,,Ik heb nog nooit op zo’n zwaar parcours gelopen”, reageerde Foppen via de Nederlandse Atletiekunie, die zijn landgenoot Stan Niesten zes seconden voor hem zag eindigen op de dertigste plaats. De veldloop werd gewonnen door de Zweed Robel Fsiha in een tijd van 29 minuten en 59 seconden.

Foppen won eind vorige maand de internationaal sterk bezette crosswedstrijd Warandeloop in Tilburg en dwong op die manier kwalificatie af voor het internationale eindtoernooi. Hij gaf toen al aan dat de kans op Europees eremetaal klein zou worden.

Foppen richt zich doorgaans op de vijf kilometer. Op de 5000 meter wil hij zich plaatsten voor de Olympische Spelen van 2020.

Martens

Nijmegenaar Illian Martens (Team Zevenheuvelen) eindigde in de onder 20-categorie (6225 meter) als vijfentwintigste in Portugal in een tijd van 19 minuten 33 seconden.

Nederlands succes was er in de categorie onder 23 jaar. De Velpse atlete Jasmijn Lau pakte zilver, als team (vier lopers) pakten de jonge Nederlandse talenten goud.

Volledig scherm
Jasmijn Lau uit Velp (Gld) pakt zilver op de EK Cross Onder 23 jaar in Lissabon. © DG

Regiosport