Volledig scherm
Mike Foppen komt als eerste over de streep op de 3.000 meter en laat Bram Anderiessen achter zich. © BSR Agency

Foppen neemt revanche op uitsluiting en grijpt titel op NK-indoor

APELDOORN - Mike Foppen heeft zondag op de Nederlandse kampioenschappen indoor de titel op de 3.000 meter gegrepen. De 22-jarige Nijmeegse atleet nam daarmee revanche voor zijn uitsluiting van vorig jaar.

Foppen had zich toen met een omgerekende tijd van de 5 kilometer ingeschreven op de 3.000 meter. De Atletiekunie liet hem daarop niet toe. Op dat besluit kwam veel kritiek, omdat de 3.000 meter een indoorafstand is en Foppen geen specifieke kwalificatietijd had neergezet. Bovendien werd voor marathonloper Michel Butter wel een uitzondering gemaakt.

,,Natuurlijk voelt dit als revanche”, reageerde Foppen. ,,Ik heb het allemaal wel achter me gelaten, was daar niet constant mee bezig. Maar nu ik het er zo over heb, is dit toch wel erg lekker.”

EK-indoor

Foppen kwam zondag na 7.54,95 minuten over de streep en hield Bram Anderiessen (7.55,46) en Benjamin de Haan (7.55,62) achter zich. De Nijmegenaar liep voor de tweede keer in acht dagen tijd onder de EK-limiet (7.56). Vorige week snelde hij in Oostenrijk naar 7.53,40 minuten. Foppen staat daardoor begin maart in Schotland voor het eerst op een groot internationaal seniorentoernooi. Anderiessen en De Haan liepen in het spoor van Foppen dus ook de EK-limiet.

,,Het niveau in Nederland ligt nu erg hoog”, zei Foppen. ,,We staan voor het eerst met drie mannen op de 3.000 meter van een EK indoor.” De Nijmegenaar gaat in Glasgow voor een finaleplek. ,,Met mijn tijd moet ik bij de beste twaalf kunnen komen, die lopen de finale.”

Blessure

Julia van Velthoven, net als Foppen actief bij Team Zevenheuvelen, had zich op de 3.000 meter al geplaatst voor de EK indoor. Zij meldde zich af voor de NK vanwege een lichte achillespeesblessure. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport