Volledig scherm
Yelmer Buurman (links) met zijn ploegmaten Maro Engel (midden) en Luca Stolz. © Kevin Pecks/SRO

Geen beloning voor Yelmer Buurman na ‘foutloze’ 24 uur van Spa

UBBERGEN - Yelmer Buurman slaagde er niet in de 24-uursrace van Spa te winnen. Hij heeft er vrede mee. Nu jaagt de coureur uit Ubbergen op prolongatie van de belangrijkste titel.  

Nog altijd kan Yelmer Buurman (32) winst in de 24-uursrace van Spa niet van zijn lijstje afstrepen. De autocoureur uit Ubbergen kwam onlangs in de Belgische Ardennen net te kort voor de eindzege. Daarmee heeft hij zijn belangrijkste doel van dit jaar niet gehaald. 

De honger was vooraf ontzettend groot. Vorig jaar viel Buurman net buiten het podium. Nu waren hij en zijn Duitse teamgenoten Maro Engel en Luca Stolz erop gebrand om de overwinning te pakken op het circuit van Spa-Francorchamps. Ze kwamen bij de grootste en sterkst bezette GT3-race ter wereld niet verder dan een derde plek.

Bizar hoog

Volledig scherm
Yelmer Buurman tijdens de 24-uursrace in Spa. © Kevin Pecks/SRO

,,In de autosport zijn er geen races die competitiever zijn dan deze”, zegt Buurman, die met het Black Falcon-team tot de favorieten behoorde. ,,Het niveau ligt, met 72 deelnemende teams, bizar hoog. De hele race hebben we bij de voorste auto’s gereden. Daarom is het enigszins zuur dat we derde zijn geworden. Een kans als deze krijgen we niet vaak.”

Buurman beoefent de GT-sport, waarbij met speciaal ontwikkelde wagens wordt gereden die lijken op auto’s die je dagelijks op straat kan tegenkomen. Hij komt uit in de professionele klasse, het hoogste niveau. In deze klasse wisselen coureurs elkaar af. Buurman, die rijdt in een Mercedes-AMG GT3, beleefde in Spa toch een persoonlijk hoogtepunt. Van de 246 (!) coureurs reed hij de snelste ronde tijdens de kwalificaties. Op het 7 kilometer lange circuit kwam de Ubbergenaar na 2.19,231 minuten over de finish. 

Hoofd gebogen voor GPX Porsche

Quote

Het gaf een lekker gevoel om te weten dat alles goed functio­neer­de

Yelmer Buurman

,,Een heel mooie prestatie”, zegt Buurman. ,,Het gaf een lekker gevoel om te weten dat alles goed functioneerde.” Door de puike prestaties in de kwalificaties en de Super Pole (race tussen de kwalificaties en de finale, KF.) begon het team van Buurman de ultieme race op pole position, maar moest het na 24 uur – met een onderbreking van zes uur vanwege zware regenbuien – uiteindelijk het hoofd buigen voor GPX Porsche.

,,Door de rode vlag (teken dat de race wordt onderbroken, KF.) pakte onze strategie niet goed uit”, stelt Buurman, die de beste Nederlander was in de einduitslag. ,,We verloren vijftien seconden. Aan het einde van de race was de baan droog. Daar profiteerde het Porsche-team meer van dan wij. We konden het gevecht daardoor niet goed aangaan, maar mogen tevreden zijn met het resultaat. We hebben foutloos gereden.”

Blancpain

De race in Spa telde mee voor de Blancpain GT Series Endurance Cup, het belangrijkste kampioenschap in de GT-sport. Vorig jaar was Buurman daar met zijn team de sterkste. Op 29 september is in Barcelona de laatste race van de Blancpain. Black Falcon staat tweede. Om de titel van vorig jaar te prolongeren, is het team verplicht om in Spanje eerste te worden. Titelconcurrent SMP-Ferrari moet dan achtste of lager eindigen.

Buurman: ,,Het wordt een pittige klus om de achterstand van 22 punten goed te maken. Vorig jaar begonnen we ook aan de laatste race als nummer twee, maar dit jaar is het gat groter. De tweede plaats zou ook een superprestatie zijn, maar we gaan er alles aan doen om onze titel te verdedigen.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport