Theo Joosten bij een atletiekbaan in Cuijk.
Volledig scherm
Theo Joosten bij een atletiekbaan in Cuijk. © Ed van Alem

Hardlooptrainer Theo Joosten: ‘Niets mooier dan de Olympische Spelen’

CUIJK/NIJMEGEN - Hardlooptrainer Theo Joosten is ervan overtuigd dat hij op de Olympische Spelen aanwezig zal zijn. Het liefst met meerdere atleten.

Theo Joosten laat zijn eerste kop koffie koud worden en moet de tweede in alle haast opdrinken, omdat hij ook die niet op tijd heeft opgekregen. Het eerste bijbehorende koekje heeft de Cuijkenaar zeker tien minuten in zijn hand, aan het tweede komt hij niet eens toe. 

Spraakwaterval

De doorgewinterde hardlooptrainer (68) is een spraakwaterval als het over zijn sport gaat, de passie druipt er vanaf. Of het nu gaat over de groep recreanten die hij wekelijks begeleidt, of over de topatleten die onder zijn hoede toewerken naar grote kampioenschappen.

Zijn ogen gaan nóg meer twinkelen als de Spelen ter sprake komen. Joosten was er als trainer vier keer bij. Drie keer met Molenhoeker Marko Koers (1992, 1996 en 2000) en eenmaal met Ethiopiër Dawit Wolde (2012). ,,Het is het mooiste wat er is”, zegt Joosten. ,,Toen ik voor het eerst op de Spelen was, wilde ik niet gaan slapen. Marko kwam onverwachts de series door. De blijdschap van toen heb ik daarna zelden meer gevoeld.”

Europees kampioene

De kans is groot dat Joosten volgend jaar opnieuw gaat. De in de middellange afstand gespecialiseerde coach heeft sinds 2017 twee Belgische topatleten onder zijn hoede: Renée Eykens en Pieter-Jan Hannes. De resultaten van Hannes vallen tot nu toe tegen. Eykens is erg succesvol. 

Ze werd Europees beloftenkampioene en staat hoog op de ranking die straks kwalificatie voor de Spelen in Tokio op moet leveren. ,,In mijn hoofd malen allerlei manieren hoe we dit het beste aan kunnen pakken, maar: ze gáát, daar ben ik van overtuigd.”

Joosten traint meer atleten, onder wie nog steeds Wolde, Nijmegenaar Valentijn Weinans – die vrijdag onder zijn hoede in het Zweedse Göteborg een 1500 meter loopt – en Gennepenaar Sjoerd Weijers. ,,Het zou me niet verbazen als ik op de Spelen meer atleten begeleid”, doelt hij met name op de kansen van Weinans en Wolde.

Uitvreten

Joosten, die ook wekelijks op de baan staat bij Nijmegen Atletiek, weet als geen ander dat alleen maatwerk voldoende is voor het bereiken van de top. Van al zijn atleten weet hij tot in detail hoe ze fysiek en mentaal in elkaar steken, in wat voor omgeving ze leven, wat ze buiten de sport ‘uitvreten’ en hoe ze pak ’m beet drie jaar geleden geslapen en getraind hebben. Joosten rijdt wekelijks naar België. 

De band met Hannes en Eykens is hecht geworden. De eerste te presteert nu niet zoals zou moeten. ,,Maar dat neemt hij mij niet kwalijk. Hij is tegen anderen zo lyrisch over mijn aanpak, dat het bijna irritant wordt. Het is een lastige kwestie. Hij heeft pech gehad bij het terugkomen van een blessure, maar het lukt ons maar niet om hem zijn oude niveau te laten halen.”

Sociaal leven

Hannes is het type atleet dat buiten zijn sport hecht aan een sociaal leven. Met Eykens, die vrijdag in Göteborg een gooi doet naar de WK-limiet op de 800 meter, heeft Joosten te maken met ander karakter. 

,,Zij is maar met één ding bezig: presteren. Ze denkt daarbij alleen aan haarzelf. Ik denk wel eens: meid, je gaat te ver. Maar ik spreek haar daar niet op aan. Juist niet. Want om de top te bereiken, is dat gedrag soms nodig. Dat ik er zo mee omga, zorgt ervoor dat ze een blind vertrouwen in me heeft.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport