De Nijmeegse handbalformatie Havana in actie eerder dit seizoen. De ploeg onderzoekt mogelijkheid tot promoveren vanuit de eerste klasse A.
Volledig scherm
De Nijmeegse handbalformatie Havana in actie eerder dit seizoen. De ploeg onderzoekt mogelijkheid tot promoveren vanuit de eerste klasse A. © David van Haren

Hastu en Havana onderzoeken mogelijkheid om alsnog te promoveren

NIJMEGEN - Tweededivisionist Hastu en eersteklasser Havana onderzoeken of ze aanspraak maken op promotie. De handbalclubs uit Nijmegen staan in de top van hun competitie die door de NHV per direct beëindigd is vanwege het coronavirus.

De handbalbond liet eerder weten dat niemand zou promoveren of degraderen. Hastu en Havana zien echter een ontsnappingsclausule in de reglementen. Dan moet wel een team vrijwillig degraderen uit een hogere klasse.

,,We hebben het vermoeden dat andere teams in onze competitie sowieso niet willen promoveren”, vertelt Hastu-coach Leon Stoffels. ,,Bij een vrijwillige degradatie van een team uit de eerste divisie, kunnen wij als nummer drie van de ranglijst in dat gat springen.”

Hastu heeft de ambitie om hogerop te gaan. ,,Omdat in de eerste divisie met hars (kleefmiddel, red) wordt gespeeld moeten we dan van zaal wisselen. Ook moeten we met een grotere trainingsstaf en selectie gaan werken, maar met dat soort zaken waren we de afgelopen tijd al bezig.”

Havana was al bijna kampioen in de eerste klasse A. Vorig jaar verspeelde het team de titel in de allerlaatste wedstrijd. ,,Er rust een vloek op promotie naar de hoofdklasse”, zegt speler Frank Janssen. ,,Als vereniging waren we graag gepromoveerd om onze aantrekkingskracht te vergroten op spelers van buitenaf, daar zit nu het grootste verdriet.”

Janssen acht de kans wel klein dat er iemand vrijwillig wil degraderen uit de landelijke hoofdklasse. ,,Ons vrouwenteam was al kampioen (in de tweede klasse, red). Die geef ik meer kans op promotie, omdat het niveauverschil tussen de eerste en tweede klasse groot is.” 

Geluk

Hoofdklasser The Flyers uit Wijchen voerde juist een gevecht tegen degradatie, maar handhaaft zich nu direct. ,,Een geluk bij een ongeluk”, zegt coach Peter van der Vloet. ,,We hadden waarschijnlijk promotie/degradatiewedstrijden moeten spelen, dat is toch altijd een loterij.”

De Wijchenaren beleefden hun debuutjaar op landelijk handbalniveau. The Flyers richt zich nu op volgend seizoen. ,,Het kan voor ons alleen maar beter gaan.”

Regiosport