Het eenmansteam van wereldtopper Jeroen van Eck

LEUTH - Jeroen van Eck geeft een inkijkje in het leven van een individuele topsporter. De mountainbiker uit Leuth is klaar voor het WK eliminator, donderdag.

Op een verlaten weg tussen uitgestrekte akkerlanden heeft Jeroen van Eck met witte trainingshoedjes een parcours uitgezet. Het stuk asfalt in het buitengebied van Leuth transformeert in zijn gedachten tot de laatste meters van het WK-parcours. De mountainbiker wijst. ,,Ik draai om dat voorste pionnetje en sprint de bocht door richting de achterste pion”, zegt hij. ,,Tijdens het WK rijd ik met mijn fiets een parkeergarage uit richting de finish. Dat stuk probeer ik hier na te bootsen.”

Waregem 

Van Eck voert zijn intervaltraining uit op een gesimuleerd WK-parkoers, omdat hij zijn lichaam perfect wil voorbereiden op de inspanning die het moet leveren op het stratencircuit van de Belgische stad Waregem. Daar rijdt hij donderdag het WK mountainbike eliminator. Daarbij wordt op een kort parcours en in verschillende heats gestreden om de grootste prijs in deze discipline van de mountainbikesport. Vaak worden stedelijke elementen, zoals trappen of parken gebruikt voor het parcours. In België moet een half overdekte parkeergarage – met hoogteverschil en scherpe bochten – voor spektakel zorgen.

In aanloop naar het titeltoernooi geeft Van Eck, in 2015 Europees kampioen en regerend Nederlands kampioen eliminator, een kijkje in de keuken. De 26-jarige Leuthenaar is fulltime met zijn sport bezig en heeft sinds 2017 een eigen team: Van Eck Racing. Daar komt veel bij kijken. De wereldtopper regelt zelf zijn sponsors, zoekt zelf naar geschikte trainingslocaties, zorgt er zelf voor dat het materiaal in orde is en boekt zelf zijn reizen naar de wedstrijden.

Deals

,,Begin volgende maand ben ik drie dagen in Friedrichshafen op een grote fietsbeurs. Daar moet ik deals sluiten met materiaalleveranciers. Ik houd er in mijn trainingen rekening mee dat ik die dagen minder kan doen”, zegt hij later op de dag over de trip naar Duitsland. ,,Het afstemmen van commerciële activiteiten en topsport is een uitdaging waar ik een steeds betere balans in vind.”

Intussen ontvangt hij verschillende dozen met merchandise van zijn huidige sponsors. Tijdens de wereldbekerwedstrijd in Valkenswaard, zondag, heeft Van Eck een kroeg aan het parcours afgehuurd voor de mensen die zijn eenmansteam ondersteunen. Hij verwacht zeventig man en wil ze een goodiebag geven als cadeau. ,,Ik bedenk zoiets en mail dan mijn sponsors. Het is leuk dat mijn idee door hen enthousiast is ontvangen, maar tussendoor moet ik wel zelf de goodiebags vullen, terwijl ik in voorbereiding ben op het WK. Het hoort er allemaal bij.”

Droomwereld

Voor Van Eck gaat het niet meer om de wedstrijdprestaties alleen. Nieuwe inzichten tijdens een training, of een geslaagd idee voor zijn team ervaart hij ook als successen. ,,Straks op het WK moet alles kloppen. Er hoeft maar één tegenstander mij in zijn val mee te nemen en ook ik lig eruit. Ik heb een tijd in een droomwereld geleefd, dan dacht ik van tevoren dat ik wel even zou winnen. Nu heb ik geen grote verwachtingen meer. Ik zorg ervoor dat ik zo sterk mogelijk ben.”

Terug naar de training. In totaal zit Van Eck twee uur op de fiets. De oefensessie is zwaar, met twintig sprints van dertig seconden waarbij hij bijna vanuit stilstand naar vijftig kilometer per uur gaat. Nadat hij heeft ‘uitgefietst’ met een rondje door De Duffelt laat hij zich in de middag masseren door zijn fysiotherapeut in Nijmegen. Daarna is het tijd voor de analyse van de training.

Al zijn gegevens zijn dan al automatisch geüpdatet via zijn fietscomputer en verwerkt in een speciaal programma, waarin zijn trainer Guido Vroemen hem in de gaten houdt. Zijn gewicht, wattage, snelheid, tijden en nog veel meer gegevens staan keurig aangegeven in grafieken. ,,Die data geven inzicht, maar zeggen niet alles. Ik heb de afgelopen weken extra op mijn voeding gelet om kilo’s kwijt te raken. Fysiek ben ik sterker geworden. Ik sta met zelfvertrouwen aan de start.”

Discipline moet hij zichzelf opleggen. Hij traint vaak alleen. Vlak na de zware intervaltraining, moegestreden en leunend op zijn fiets, vertelt hij erover. ,,Ik voel me nu tien minuten misselijk, heb pap in de benen, maar straks heb ik een voldaan gevoel. Als ik een keer geen zin heb, heb ik gelukkig mensen om me heen die mij stimuleren. Mijn vader is nauw betrokken, op mijn vriendin kan ik altijd terugvallen. Het zou mooi zijn als de investeringen die ik doe een keer de ultieme prijs opleveren. Misschien nu wel in België.” 

Volledig scherm
Jeroen van Eck traint voor het WK mountainbike eliminator. © Theo Peeters
Volledig scherm
© Theo Peeters
Volledig scherm
© Theo Peeters

LEUTH - Jeroen van Eck wordt begeleid door Guido Vroemen. De trainer uit Amersfoort heeft zich gespecialiseerd in data-analyse en schrijft aan de hand van de gegevens die Van Eck aanlevert de trainingsschema’s. Hij staat niet dagelijks bij de mountainbiker uit Leuth langs de kant en is bijna nooit bij de wedstrijden.

,,Ik coach op afstand, we hebben telefonisch contact”, zegt Vroemen, die meerdere topsporters op afstand begeleidt. ,,We appen dagelijks. Niet voor iedere sporter werkt deze manier, maar Jeroen heeft een sterke intrinsieke motivatie. Hij kan bepalen wat goed voor hem voelt en geeft dat aan mij door. Ik speel daar dan op in met het trainingsprogramma dat ik hem geef.”

De bij topsporters bekende app Training­peaks is daarbij de heilige graal. Daarin wordt van dag tot dag minutieus iedere training en activiteit van Van Eck bijgehouden. De mountainbiker geeft in de app aan hoe hij er mentaal voorstaat en of hij geen blessures heeft. ,,Mocht er een keer iets tegenzitten, dan doen we gewoon even rustig aan. Ik kan aan de gegevens nu vooral zien dat Jeroen in vorm is, hij staat er uitstekend voor.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport