Het Materiaal: Horloge weet bijna alles over atlete Julia van Velthoven

Elke week vertelt een sporter over zijn of haar materiaal. Dit keer: atlete Julia van Velthoven over het horloge.

,,Tot een paar jaar geleden had ik een horloge van Casio, zo’n goedkope. Was niet meer dan een stopwatch. Ik kon er niet eens de rondetijden mee bijhouden. Heel onhandig. Daarna had ik er een met gps, maar laatst heb ik een nieuwe van Polar gesponsord gekregen. Nu kan ik mijn hartslag zien, mijn herstel en zelfs mijn slaap meten. En mijn trainer kan via de computer precies de gegevens zien.

Actuele snelheid

,,Ik gebruik het horloge normaal alleen bij trainingen en wegwedstrijden. Bij een 10 kilometer is het handig om je actuele snelheid te zien en de tijd per kilometer. Ik heb de neiging om de eerste kilometer te hard te lopen. Met het horloge kan ik dat voorkomen.

,,Op de baan en bij het crossen zijn het vaak tactische races. Bij een crosswedstrijd wisselt de ondergrond ook nog eens en zijn er vaak heuvels. Het horloge heeft dan geen nut. Al ga ik het nu wel dragen, omdat ik benieuwd ben naar de gegevens.

,,De laatste weken train ik ook op basis van mijn hartslag. Die gegevens zijn handig voor de trainingsstage in Zuid-Afrika van binnenkort. Dan kan ik daar in dezelfde hartslagzone blijven trainen, ondanks de hoogte. Anders loop je gevaar dat je te hard traint.”

Julia van Velthoven showt haar horloge.
Volledig scherm
Julia van Velthoven showt haar horloge. © Eigen foto
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport