Het hockeyseizoen is voorbij.
Volledig scherm
Het hockeyseizoen is voorbij. © Getty Images/iStockphoto

Hockeyclub Wijchen wil ondanks schrappen competitie toch promoveren

WIJCHEN - Hockeyclub Wijchen dient bij de KNHB een verzoek in om toch te promoveren met de eerste mannenploeg. Dinsdagavond schrapte de hockeybond vanwege het coronavirus het restant van het seizoen. Alle competities zijn voorbij. Er zijn geen promoties en degradaties. 

Toch houdt de Wijchense vierdeklasser, die met vier punten verschil bovenaan stond in de competitie, hoop. ,,Het kan zijn dat er teams wegvallen, omdat clubs bijvoorbeeld geen eerste elftal op de been kunnen krijgen. Als dat in de derde klasse gebeurt, vind ik dat wij recht hebben op die plek”, zegt Wijchen-coach Marc Slaats. ,,De selectie blijft bij ons intact, we zijn klaar voor de derde klasse.”

Huiswerk

Andere hockeyclubs uit de regio zijn vooral blij dat er eindelijk duidelijkheid is van de KNHB. De spelers van verschillende teams kregen tot dinsdag nog huiswerk mee, omdat er mogelijk een doorstart van het seizoen zou komen. Die komt er niet.   

,,Dit is een verstandig besluit”, zegt Boaz Janssen, coach van promotieklasser NMHC uit Nijmegen. Hij was met de vrouwenploeg nog niet zeker van handhaving op het tweede niveau van Nederland. ,,De keuze pakt voor ons gunstig uit, maar wat de hockeybond er ook van had gemaakt, er zouden altijd winnaars en verliezers zijn.”

Het vizier van NMHC gaat op volgend seizoen. ,,We hopen dan hoger te eindigen. We hebben een jonge ploeg die grote stappen heeft gemaakt en alles zit dicht bij elkaar in onze competitie.”

Doel

,,We kunnen nu weer toewerken naar een duidelijk doel”, zegt Erik Verzijden, coach van de mannen van Union. ,,Dat is de competitie van volgend seizoen. Voor ons gevoel zat het huidige jaar er al een tijdje op. Er blijven wel vragen, vooral over wanneer we weer op kunnen starten met trainen en of de competitie wel op tijd kan beginnen.” De Nijmeegse overgangsklasser (derde niveau) staat voorlaatste en ontloopt degradatie. ,,Dat er geen promotie en degradatie is, is in ons voordeel.”

Ook het vrouwenteam van Beuningen profiteert. De overgangsklasser stond op een degradatieplek. ,,In de groepsapp van de speelsters ging inderdaad de mededeling rond dat we onze doelstelling hebben gehaald”, zegt coach Joost Alkemade. ,,Maar dit is niet de manier waarop we dat hadden gewild.”

Gek

Terwijl studentenclub Apeliotes in de tweede klasse C kans maakte op het kampioenschap, ontloopt het mannenteam van QZ (Nijmegen) degradatie uit de eerste klasse. ,,Dat is gunstig, maar zo voelt het niet”, zegt QZ-coach Michel Schoenmaker. ,,Ik had gehoopt dat we weer mochten trainen, op die anderhalve meter afstand houden, hadden we wel wat verzonnen. Hockeyers willen een stick in de hand, anders worden ze gek. Dit wordt nu wel een heel lange periode zonder hockey, hopelijk mogen we in juli weer trainen.”  

Ook voor coach Boaz Janssen van de vrouwenploeg van NMHC zit het seizoen erop.
Volledig scherm
Ook voor coach Boaz Janssen van de vrouwenploeg van NMHC zit het seizoen erop. © David van Haren

Regiosport