Volledig scherm
Mountainbiker Jeroen van Eck op archiefbeeld. © Theo Peeters

Jeroen van Eck op podium in Graz, maar loopt prolongatie wereldbekertitel mis

GRAZ – Jeroen van Eck is er in Graz (Oostenrijk) niet in geslaagd om het wereldbekerklassement Eliminator te winnen. De 26-jarige mountainbiker uit Leuth had tijdens de afsluitende race vrijdag nog een kleine kans om zijn titel te prolongeren. Hij haalde wel de finale, maar kon het verschil in punten met de twee Franse concurrenten Hugo Briatta en Titouan Perrin-Ganier niet meer goedmaken.

Briatta won de finale in de binnenstad van Graz, Perrin-Ganier werd tweede. Van Eck moest genoegen nemen met de derde plaats. Het podium van de laatste wereldbeker in de speciale mountainbikediscipline, waarin rijders het in korte heats tegen elkaar opnemen, was ook de top drie van het wereldbekerklassement.

De mountainbiker van Van Eck Racing ging als tweede door in de kwartfinale en won de sterk bezette halve finale. Hij versloeg onder meer zijn Duitse concurrent Simon Gegenheimer, die zich daardoor niet plaatste voor de finale. De Fransman Perrin-Ganier (regerend wereldkampioen) ging als nummer twee wel door.

Ook ranglijstaanvoerder Briatta plaatste zich voor de finale, waardoor voor Van Eck winst van het wereldbekerklassement erg lastig werd. Hij had een achterstand van 43 punten voor de race (188 om 145), mede omdat hij eerder dit seizoen de wereldbeker in Frankrijk miste vanwege een blessure.

Van Eck reed sterk, maar raakte wel zijn titel (eindoverwinning wereldbekerklassement) van 2018 kwijt aan Briatta. De fietser won dit seizoen wel het Nederlands kampioenschap Eliminator. Tijdens het Europees kampioenschap in Tsjechië werd hij zesde. Van Eck won het EK in 2015.   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport