Volledig scherm
Tessie Savelkouls (rechts) verloor afgelopen weekeinde de GP-finale van Romane Dicko. © AP

Judoka Tessie Savelkouls jaagt op hogere plek op wereldranglijst

APPELTERN - Tessie Savelkouls strijdt deze maand voor een zo goed mogelijke uitgangspositie op de Olympische Spelen in Tokio. De judoka uit Appeltern kan vertrouwen op haar uitstekende vorm.

Savelkouls (27) staat elfde op de wereldranglijst en hoopt tijdens de Grand Slams in Parijs en Düsseldorf te stijgen naar de top acht. Beide prestigieuze wedstrijden zijn deze maand, de eerste is al komend weekend. 

Alle judoka’s uit de top acht van de wereld krijgen in juli een geplaatste status tijdens de Olympische Spelen van Tokio. Dat betekent dat zij elkaar in de eerste ronde ontlopen.\

Quote

Het is lekker om in aanloop naar de Spelen nog een ander doel te hebben, dan alleen daar voor een medaille gaan

Eind vorig jaar won Savelkouls – die uitkomt in de klasse boven 78 kilogram – de prestigieuze Masters, waarbij de Appelternse veel punten verdiende voor de wereldranglijst. ,,Nu ik goed in vorm ben, gaat dit een rol spelen”, zegt ze. 

,,Het is niet dat ik per se in de top acht wil staan, maar de verschillen zijn nu klein. Het is lekker om in aanloop naar de Spelen nog een ander doel te hebben, dan alleen daar voor een medaille gaan.”

Topveld

Zondag is er meteen een belangrijke test, tijdens de Grand Slam van Parijs. In de Franse hoofdstad komt Savelkouls een topveld tegen. ,,Als ik ergens aan meedoe, wil ik winnen. Maar zelfs met mijn goede huidige positie, ben ik niet geplaatst voor deze wedstrijd. Bijna alle toppers zijn aanwezig, dat maakt het lastig om vooraf voorspellingen te doen.”

Sinds de Masters is ze in vorm. Vorige week veroverde ze zilver tijdens de Grand Prix van Israël. In de finale versloeg de Française Romane Dicko haar op ippon. ,,Ze had een goed strijdplan, waar ik geen antwoord op had. Daar was ik wel even chagrijnig van. Dat iemand zich zo goed heeft voorbereid, geeft aan dat tegenstanders weer wat meer op mij letten.”

Opmars

Voor haar opmars is een aantal  verklaringen te geven. Zo rekende Savelkouls af met een periode vol blessureleed. Ook wisselde ze na de Masters van coach bij de nationale selectie. Ze traint op Papendal nu met Garmt Zijlstra, daarvoor was de Duitser Michael Bazynski jarenlang haar coach.

,,Zo’n verandering geeft me de nieuwe impulsen die ik nodig had. Ik merkte dat het met de andere trainer niet meer werkte. Ik voel me nu goed bij de extra conditietrainingen die ik krijg. Ik voel dat ik daardoor sterker ben.”   

Regiosport