Raymond van der Schuit (links) en Jurryt Smid van Nijmegen Devils.
Volledig scherm
Raymond van der Schuit (links) en Jurryt Smid van Nijmegen Devils. © David van Haren

Jurryt Smid en Raymond van der Schuit laten ‘Haags vuur’ branden bij Devils

NIJMEGEN - De overstap van Jurryt Smid en Raymond van der Schuit maakte veel reacties los in de ijshockeywereld. Beide sterkhouders verruilden Hijs Hokij uit Den Haag voor Nijmegen Devils. Het trouwe Haagse publiek voelde zich in de steek gelaten, de spelers werden afgeschilderd als geldwolven op de sociale media. 

Zaterdagavond (20.30 uur) komen de ijshockeyers meteen terug in hun oude thuishaven De Uithof, voor de strijd om de Ron Berteling-schaal, de supercup van het ijshockey. Met Devils (regerend landskampioen en bekerwinnaar) nemen ze het op tegen Hijs Hokij, voor volle tribunes met diezelfde fanatieke supporters.

,,Er zal vast veel gefluit en boegeroep zijn”, zegt de 28-jarige verdediger Smid. ,,Maar daar ben ik niet bang voor. Het is aan mij om het publiek stil te krijgen en juist energie te halen uit wat er vanaf de tribunes wordt geroepen. Bovendien is het geweldig om voor zoveel mensen te spelen. Soms vormden ze voor ons de zevende man. Als het moeilijk was in de slotfase, konden we toch nog wat extra’s brengen.”

Jurryt Smid (rechts) in zijn eerdere tijdperk bij Devils.
Volledig scherm
Jurryt Smid (rechts) in zijn eerdere tijdperk bij Devils. © Bert Beelen

In het seizoen 2017-2018 won de Rijswijker met Hijs Hokij de triple (het landskampioenschap, de BeNe-League en de beker). ,,We zaten toen in een geweldige flow, alles viel perfect. Met een hechte groep konden we boven onszelf uitstijgen. Straks sta ik op het ijs tegenover spelers met wie ik die periode heb beleefd. Van de reacties die na mijn overstap kwamen, trek ik me niet zo veel aan. Mensen weten niet het hele verhaal en ik denk dat het weinig zin heeft om dat te vertellen. Dit is voor mij de beste stap in mijn carrière.”

Het betekent voor Smid een terugkeer in Nijmegen. Tussen 2008 en 2011 speelde hij ook voor Devils. Hij voegde toen als jonkie de beker (2009) en de landstitel (2010) toe aan zijn prijzenkast. Hij staat nu weer met oude bekenden op het ijs. Bijvoorbeeld met zijn goede vriend en Devils-aanvoerder Levi Houkes.

Geloof in het plan van Devils

,,Maar er is ook veel veranderd. Toen mochten clubs nog onbeperkt spelers uit het buitenland halen (dit seizoen maximaal drie, GD), was de voertaal Engels. Nu ken ik de meeste spelers van eerdere clubs of het nationale team. Devils heeft daar bewust voor gekozen en ik geloof in dat plan. We gaan dit seizoen proberen om alle drie de prijzen te winnen.” Ook Van der Schuit wil titels veroveren in Nijmegen. De drie cups met Den Haag in 2018 smaken naar meer. Wel moest hij even nadenken om ‘zijn club’ Hijs Hokij te verlaten.

Final Four bestaat niet meer, Inter Region Cup wordt ingevoerd
Nijmegen Devils speelt dit seizoen om vijf prijzen. Na de strijd om de supercup (Ron Berteling-schaal) zaterdagavond doet de club mee aan de BeNe-League, het bekertoernooi, de Inter Region Cup en de strijd om de Nederlandse titel. De laatste prijs gaat op de schop. Normaal plaatsten de beste vier Nederlandse teams uit de BeNe-League zich voor een finaleweekeinde (Final Four), dat op één locatie werd afgewerkt. Voor dat evenement is geen ruimte meer op de kalender van de ijshockeybond, die zich nog beraadt op de wijze waarop de Nederlands kampioen wordt aangewezen.
De Inter Region Cup is een nieuwe competitie tussen Nederlandse, Belgische en Duitse ploegen. De winst van de BeNe-League blijft echter de titel met de meeste aanzien en geldt als de hoofdcompetitie van het ijshockey. Vorig seizoen won het Belgische Herentals die prijs, Devils ging in de kwartfinale onderuit tegen Eaters Geleen. Er doen dit seizoen elf teams mee aan de competitie.

In de eerste wedstrijd van het seizoen staat er meteen een weerzien met zijn broer Maurice op het programma, die verdediger is in Den Haag. ,,Bijna al mijn goede vrienden spelen daar”, vertelt de Rotterdamse aanvaller. ,,Ik studeer nog en moest kijken of het allemaal te combineren was. Het reizen is te doen, want ik carpool met teamgenoten Oliver Pataky (ook overgekomen van Hijs Hokij, GD) en Luke Zwartbol (uit Dordrecht, GD), maar ik ben meer tijd kwijt aan de sport.”

Na drie jaar Den Haag was de 24-jarige forward toe aan iets nieuws. Het verhaal van Devils sprak hem aan. ,,Ze hebben de landstitel en de beker gewonnen en willen nu groeien. De club is ambitieus en dat past bij mij. Bovendien hebben ze de randzaken goed op orde. Als wij hier komen, dan ligt het materiaal klaar. We hebben een auto van de club gekregen om op en neer te rijden.”

Het is volgens hem zeker geen sneer naar zijn oude club, waar de ijshockeyer een goede tijd heeft gehad en belangrijk was met zijn vele goals en assists. ,,Ik hoop dat we hier in Nijmegen hetzelfde vuurtje aan kunnen wakkeren als in Den Haag. Dat het Triavium straks vol zit en de Nijmegenaren ons in de armen sluiten.” 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport