Volledig scherm
Lars van Beuningen scoort tegen Zwart-Wit. © Foto: Bert Beelen

Lars van Beuningen beleeft met
The Flyers mooi, landelijk avontuur

WIJCHEN - Het debuut op landelijk niveau van The Flyers betekent voor handballer Lars van Beuningen uit Wijchen een mooi avontuur. Hij houdt zich met zijn ploeg staande. Zaterdag versloeg zijn ploeg Zwart-Wit: 29-27.

In zijn tijd in het tweede team van Hastu, kon hij het zich permitteren. Met een flinke kater na een nacht doorhalen, stapte Lars van Beuningen de sporthal in om een handbalwedstrijd te spelen. Het paste bij een studentensportclub en het niveau van zijn team. Hij kwam met het reserveteam van de Nijmeegse vereniging uit in de regionale eerste klasse.

Kater

Dit seizoen beleeft de 20-jarige Van Beuningen zijn vuurdoop op landelijk handbalniveau. Met The Flyers uit Wijchen (vorig seizoen gepromoveerd) speelt hij in de hoofdklasse, het vijfde niveau. Het is een wereld van verschil, zei Van Beuningen zaterdag na het gewonnen competitieduel tegen Zwart Wit: 29-27.

,,Hier hoef ik het niet eens te proberen om met een flinke kater te verschijnen”, aldus de handballer uit Wijchen. ,,Dat zou direct worden afgestraft, want door het fysieke en snelle spel in de hoofdklasse moet onze ploeg constant alert zijn. Vooral het fysieke aspect speelt een belangrijke rol, spelers zijn vaak net wat groter en sterker dan dat wij zijn.”

Opgegroeid

De rechterhoekspeler had wel zin in een landelijk avontuur met de club waar hij in zijn jeugd ook al jaren voor speelde. Tijdens het kampioensfeest liet hij zich ompraten door trainer Peter van der Vloet. ,,Het is leuk om tegen anderen te zeggen dat ik op landelijk niveau sport, maar ook het team sprak mij aan. Met veel jongens ben ik als handballer opgegroeid, we zijn ook buiten het veld om vrienden. Ik had daarom weinig moeite om me aan te passen en werd meteen opgenomen in de groep.”

Na het afzwaaien van een grote groep sterkhouders voor dit seizoen, zijn spelers als Van Beuningen de toekomst voor The Flyers. Het hoogste jeugdteam bestaat uit C-junioren, dus doorstroming van onderuit is er niet. Aanwinsten zijn vaak spelers die terugkeren naar Wijchen na hun studie, omdat ze dan niet meer voor een studentenhandbalvereniging mogen uitkomen. Van Beuningen: ,,Met twee keer in de week trainen komt er wel wat meer bij kijken, maar dat was ik in de jeugd ook al gewend. Toen was dat ook standaard.”

Bij The Flyers is Van Beuningen herenigd met zijn goede vriend Marc van Weert. Ook de aanvoerder van The Flyers maakte eerder een uitstap naar Hastu, maar de 25-jarige in Den Bosch woonachtige Wijchenaar ging na zijn studie terug naar ‘huis’. ,,Het is het lot van een dorpsclub”, vertelde Van Weert. ,,Zodra spelers gaan studeren, vliegen ze uit. Gelukkig is The Flyers een leuke vereniging, waar spelers graag terugkomen na hun studententijd.”

Knappe prestatie

De selectiespelers van The Flyers kijken liever niet te ver vooruit. Dat de vereniging nu op landelijk niveau acteert, is al mooi meegenomen. Handhaving in het eerste seizoen ooit in de hoofdklasse zou een knappe prestatie zijn.

Na de overwinning op concurrent Zwart Wit uit het Zuid-Limburgse Oirsbeek ligt de ploeg aardig op koers. Het gat naar de onveilige elfde plaats is vijf punten. Van de Limburgers verloor de thuisploeg in het begin van het seizoen nog met dikke cijfers (33-19). Nu maakte The Flyers na rust een achterstand van drie punten ruim goed: 29-27. Van Beuningen was belangrijk met goals op beslissende momenten.

,,Deze wedstrijd toont de progressie die wij hebben geboekt aan. Als team en qua aanvalsspel zijn we ontzettend gegroeid. We tonen aan dat we dit niveau aankunnen, ook al moesten we in het begin van het seizoen even op gang komen.” 

Aanvoerder Van Weert beaamt dat. ,,Het is voor ons vaak aanpoten, maar het teamgevoel is onze kracht. We blijven ervoor vechten, ook als het even tegenzit.” 

Regiosport