Volledig scherm
Laura Smulders in de witte trui van de wereldkampioen in actie tijdens het EK. © EPA

Laura Smulders uit Horssen opnieuw Europees kampioen BMX

updateGLASGOW – Laura Smulders is opnieuw Europees kampioen. De BMX’ster uit Horssen prolongeerde zaterdag in Glasgow haar titel. Ze pakte onlangs ook de wereldtitel. Haar zusje Merel Smulders greep net naast een medaille, zij werd vierde. Judy Baauw uit Zoelmand kwam in de finale ten val.

Laura Smulders (24) toonde in de finale nog eens waarom ze al langer als de beste BMX’ster van de wereld geldt. De Horssense, die tegenwoordig met haar zus Merel samenwoont in Wijchen, ging nagenoeg vanaf de start aan kop. Kort voor de laatste bocht kwam Simone Christensen nog wel bij haar in de buurt, maar Smulders hield de Deense vakkundig achter zich.

Sister Act

Vorig jaar won Smulders de Europese titel ook in Bordeaux. In 2014 pakte ze haar eerste EK-goud in Roskilde (Denemarken).

Merel Smulders (20) stond voor het eerst in de finale van het EK. De jongste van de twee zussen, vorig jaar vanuit de junioren doorgekomen, verraste eerder met zilver op het WK. In Glasgow kwam ze net tekort voor een nieuwe 'Sister Act'. Ze werd vierde, achter haar zus, de Deense Christensen en de Russische Yaroslava Bondarenko.

Valpartij Baauw

Voor Baauw (24) uit Zoelmond eindigde de EK-finale in een deceptie. Zij kwam kort voor de eerste bocht in de drukte ten val. Baauw pakte twee maanden geleden op het WK nog brons achter de Smulders-zussen.

Er stonden vier Nederlandse vrouwen in de finale. Behalve de zussen Smulders en Baauw haalde ook Manon Veenstra de eindstrijd. Zij werd zevende.

Behalve de vier Nederlandse BMX’sters en Christensen uit Denemarken stonden er in de finale drie Russische rijdsters.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport