Volledig scherm
Branden Eden (l) van Nijmegen Devils met een speler van Herford Ice Dragons. © David van Haren

Maakt Duitse tegenstand
ijshockey aantrekkelijker?

NIJMEGEN - Duitse en Nederlandse ijshockeyclubs zoeken toenadering. In de nieuwe Inter Region Cup ontmoet Nijmegen Devils ook Duitse ploegen. Een kansrijk experiment?

Kom bij een Duitser niet aanzetten met de opmerking dat een rit van bijna 300 kilometer voor een ijshockeyduel te lang is. De tientallen supporters van Herford Ice Dragons, die afgelopen vrijdag neerstreken in de Nijmeegse ijshal Triavium, zijn wel wat gewend. Hun ploeg speelt in de Regional Liga West – het vierde Duitse niveau – doorgaans nóg verder weg.

Dus maakten ze vrijdag zonder morren de reis vanuit het noordelijke deel van Noordrijn-Westfalen naar Nijmegen waar ze hun ploeg in de nieuwe Inter Region Cup met 6-5 zagen verliezen van thuisclub Devils.

Niveau op peil 

Nijmegen Devils speelt dit seizoen niet alleen in de reguliere BeNe-league (met Nederlandse en Belgische clubs) en het nationale bekertoernooi, maar ook in een nieuwe bekercompetitie met Nederlandse (3), Belgische (3) én Duitse (6) ploegen.

Het gaat om een halve competitie. De Inter Region Cup is een experiment dat vrijdag begon. Met de extra minicompetitie probeert de BeNe-league tegemoet te komen aan de wens van Nederlandse en Belgische clubs om het aantal wedstrijden op peil te houden en het niveau op te krikken.|

De Duitse fans zijn vooralsnog enthousiast. ,,Het is spannend om tegen Nederlandse clubs te ijshockeyen”, aldus Herford-supporter Marco Adomeit, die het duel in Nijmegen bijwoonde. ,,Herford komt in de Duitse competitie soms acht keer dezelfde tegenstander tegen. Dan is het leuk een keer iets anders te ontdekken.”

Spektakelstuk

Het eerste duel van Devils in de Inter Region Cup was een spektakelstuk en draaide uit op reclame voor een echte, volwaardige competitie waar ook Duitse club deel van uitmaken, maar dat zit er volgens Devils-coach Alexander Jacobs voorlopig niet in.

De oefenmeester, jaren coach in Duitsland, heeft nog veel contacten bij de oosterburen. ,,De Duitse topclubs van het vierde niveau mikken nu vooral op een entree in de Oberliga (derde niveau, GD), omdat een aantal clubs in die competitie financiële problemen heeft. Het is de vraag of teams die van onderaf dat gat zouden opvullen, iets toevoegen aan onze reguliere competitie.’’

,,We zijn niet per se voorstander van Duitse teams bij ons in de competitie”, zegt Devils-voorzitter Joop Vullers. ,,Maar we zoeken naar manieren om de BeNe-league te verbeteren en daarin past misschien samenwerking met Duitsland. Badinerend gezegd, kun je de Inter Region Cup een probeersel noemen, maar als die op termijn een robuustere BeNe-league oplevert, is het dat waard.”

Dip 

Volgens Devils-aanvoerder Levi Houkes, die vrijdag de beslissende 6-5 maakte, zit het Nederlandse ijshockey in een dip en móet er wat gebeuren. ,,Het nationale team is afgezakt en speelt tegen landen als Spanje en Israël.” Houkes ijshockeyde ooit op het derde niveau in Duitsland. ,,De mentaliteit daar is anders. Er wordt hard getraind. Duitsland behoort niet voor niks tot de wereldtop.” Hij vindt het wel jammer dat de Inter Region Cup vooralsnog beperkt van opzet is. Er zijn bijvoorbeeld geen finalerondes. ,,Die maken deze sport juist mooi. Daar draait het om.” 

Regiosport