Mountainbiker Anne Tauber in 2019 in actie tijdens het test-event op de Izu MTB-koers, ter voorbereiding  op de Olympische Spelen in Japan. Dinsdag werd bekend dat de Spelen met één jaar wordt uitgesteld vanwege het coronavirus.
Volledig scherm
Mountainbiker Anne Tauber in 2019 in actie tijdens het test-event op de Izu MTB-koers, ter voorbereiding op de Olympische Spelen in Japan. Dinsdag werd bekend dat de Spelen met één jaar wordt uitgesteld vanwege het coronavirus. © ANP

Mentale uitdaging voor mountainbiker Tauber nu Olympische Spelen is uitgesteld

NIJMEGEN - De Nijmeegse mountainbikester Anne Tauber plaatste zich al in mei vorig jaar voor de Olympische Spelen van 2020. Of die kwalificatie voor de uitgestelde Spelen in 2021 nog iets waard is, weet de 24-jarige fietsster niet. 

,,Ik heb geen idee wat er met de kwalificatie gaat gebeuren, want een jaar is erg lang”, zegt Tauber. ,,Maar als dat niet het geval is so be it. Dan zorg ik dat ik er weer sta als ik er moet staan, om me toch te plaatsen”, vertelt ze strijdbaar.

Maar voordat er weer kan worden gestreden in wedstrijden, volgt waarschijnlijk een lange trainingsperiode voor Tauber. Wereldbekerwedstrijden zijn net als de Olympische Spelen vanwege de corona-pandemie uitgesteld, er is even geen doel om op te focussen. 

,,Mentaal wordt dat wel een uitdaging. Het is de kunst om trainingen afwisselend te houden en daarin de uitdaging te zoeken. Laatst ging ik trainen zonder planning van mijn coach of een eigen invulling, maar deed ik uiteindelijk uit mezelf toch een zware intervaloefening. Ik ben een trainingsbeest.”

Basis

Haar piekmoment verschuift wel een flink stuk. Ze neemt de tijd om een nieuwe route richting Tokio 2021 uit te kristalliseren. ,,Ik ga nu even terug naar de basis, neem iets gas terug. Het zou eigenlijk vroeg pieken zijn dit jaar, maar mijn lichaam kan zo'n lange periode op zijn top zijn niet aan.” 

Ze blijft wel door trainen in de bossen van Rijk van Nijmegen, haar vaste trainingsplaats. ,,Omdat ik hoop dat we in het tweede deel van dit jaar nog wat wedstrijden kunnen rijden. In het beste geval vanaf juli.”

Camper

Haar camper staat in de tussentijd noodgedwongen stil, terwijl Tauber deze tijden van het jaar juist vaak op pad is. De mountainbikewedstrijden zijn doorgaans vooral in het hooggebergte. ,,Het is wel gek om altijd onderweg te zijn en nu opeens veel thuis te zitten. Gelukkig heeft Nederland ook erg mooie trainingsrondjes. Het scheelt wat dat betreft dat ik een mountainbikester ben. Ik kan altijd nog genieten van de omgeving.”

Haar ploeggenoten spreekt ze via Skype. Ze zit in een internationaal team (CST-Sandd Bafang MTB) met rijders uit heel Europa. ,,Eigenlijk mag iedereen nu nog buiten fietsen, maar ik ben me ervan bewust dat er momenteel plekken zijn waar dat vanwege het coronavirus anders is.”

Regiosport