Volledig scherm
Mike Foppen stijlvol in actie. © ANP

Mike Foppen derde op EK landenteams

SANDNES/NIJMEGEN -  Mike Foppen is zondag als derde geëindigd op de 3000 meter tijdens de EK atletiek voor landenteams. De Nijmeegse hardloper kon na een tactische race in de eindsprint net niet voorbij de Belgische winnaar Isaac Kimeli en de Noor Henrik Ingebrigtsen komen.

Foppen liep in de Noorse plaats Sandnes een tijd van 8.09,75 en bleef daarmee ver verwijderd van zijn persoonlijk record op de 3 kilometer (7.52,21). ,,Dit is een goede tijd voor een langzame race”, zei Foppen. ,,Ik wist van tevoren dat het een tactische race zou worden, dus heb ik geprobeerd constant goed positie te kiezen. Misschien zat ik bij de laatste meters net een plaats te ver naar achteren, maar ik ben tevreden.”

Favoriet

De specialist op de middellange afstanden hield vooral Ingebrigtsen in de gaten. De Noor liep voor eigen publiek en was de grote favoriet. De vedette liep al tijdens meerdere Olympische Spelen. Het verschil tussen hem en Foppen was op de finish nihil (driehonderdste van een seconde). ,,Jammer dat ik hem niet kon pakken, maar ik ben blij dat ik zo dicht in de buurt kwam. Kimeli heeft eerder dit jaar al een WK-limiet gelopen, dus ik had sterke tegenstand.”

De 22-jarige Nijmeegse atleet pakte voor Nederland negen punten, de winnaar kreeg elf punten voor zijn land. In totaal waren er veertig onderdelen, op elke discipline deed een Nederlander mee. De formatie van Oranje had als doel te promoveren naar de Super League, het hoogste niveau, maar dat lukte niet. Alleen de winnaar van het klassement, Portugal, promoveert. Dat land haalde 302 punten, Nederland kwam met 259 punten niet in de buurt.

Lastig verhaal

Toen Foppen moest lopen, was het al bekend dat het een lastig verhaal zou worden voor het Nederlandse team. Zijn race zat helemaal aan het einde van het tweedaagse evenement in Scandinavië. ,,Maar dat vond ik niet erg. Ik heb gewoon constant mijn focus gehouden en vond het leuk om naar de andere deelnemers te kijken.”

Hij liep de afgelopen weken twee keer een 5000 meter, de afstand waarop hij veel progressie boekt dit seizoen. De 3000 meter is een incourante afstand die niet wordt gelopen tijdens de WK en de Olympische Spelen. ,,Maar drie keer 5 kilometer lopen in korte tijd heeft te veel impact op het lichaam. Vooral voor de kuiten is dat te zwaar. Deze 3 kilometer gaf even een andere prikkel.”

Foppen vliegt vandaag naar huis om uit te rusten in aanloop naar een belangrijke periode. Over negen dagen wil hij in Dublin de WK-limiet lopen op de 5000 meter, vrijdag komt hij in actie tijdens een 1500-meterrace in Zweden. De atleet van Team Zevenheuvelen verwacht veel van zichzelf. ,,Deze weken moet het gaan gebeuren”, zegt hij doelend op een snelle tijd neerzetten om de WK atletiek, begin oktober, in Qatar te kunnen halen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport