Volledig scherm
Atleet Mike Foppen op archiefbeeld, Indoor Meeting Dortmund. © imago/Beautiful Sports, BSR Agency

Mike Foppen start op EK cross: carrière loopt precies volgens plan

NIJMEGEN/LISSABON - Atleet Mike Foppen loopt zondag het EK cross in het Portugese Lissabon. De Nijmeegse hardloper beleeft dit seizoen zijn doorbraak. Volgens zijn coach Joshua Mols loopt het plan met zijn pupil tot nu toe volgens schema.

Het is voor de trainer van de Nijmeegse loopgroep Team Zevenheuvelen dan ook geen verrassing dat Foppen nu zo goed presteert. ,,Twee jaar geleden zeiden we al dat het winnen van de Warandeloop een doel was (Foppen won de prestigieuze cross in Tilburg twee weken geleden, GD). We zagen dat als de ontwikkeling zich door zou zetten, hij die race kon pakken.”

Hoogtestage

De trainingsschema’s zijn voor Foppen al een paar jaar globaal hetzelfde. Zo gaat de 23-jarige atleet al een aantal jaar op trainingskamp in Zuid-Afrika. Tijdens die hoogte­stage houdt hij nauw contact met Mols. ,,Dagelijks appen we over de vorderingen en geef ik hem per vijf dagen een schema. Mike houdt zich daaraan, terwijl hij daar ook met andere atleten van buiten ons team traint. Op die manier doet hij ook nieuwe inzichten op.”

Foppen noemde het winnen van de Warandeloop zijn grote doorbraak. Mols ziet het afgelopen seizoen meer als geheel als zijn entree op topniveau. ,,Hij heeft internationale ervaring opgedaan tijdens de EK indoor en The Match (grote atletiekwedstrijd tussen Europa en de Verenigde Staten, GD). Hij ziet daar dat andere atleten ook veel moeten laten voor hun sport. Dat zij een ritme hebben dat vooral bestaat uit slapen en trainen.”

De coach denkt dat Foppen zich gaat plaatsen voor 5000 meter op de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. ,,Als hij de ontwikkeling van de laatste jaren doorzet, is hij erbij. Hij is op topniveau, het gaat nu om de details. Daardoor verschuift de focus tijdens de trainingen iets, maar we houden vast aan waar we mee bezig zijn.”

Mols ziet Foppen ook op persoonlijk vlak groeien. ,,Hij is heel bewust bezig met zijn carrière, slaat nooit een training over. Daardoor komt de periodisering precies goed uit. Hij leest finalewedstrijden goed, hij is tactisch sterk.”    

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport