Volledig scherm
Jeroen van Eck op archiefbeeld tijdens het WK mountainbike in het Tsjechische Nove Mesto. © Ivo Kerckhoffs

Mountainbiker Van Eck kent elk detail van het EK-parcours in Graz

GRAZ - Er valt voor Jeroen van Eck veel te winnen in één weekeinde. De mountainbiker rijdt vrijdag het EK en een dag later is de derde race in de wereldbekercyclus. Beide races zijn in Graz.

Van Eck komt uit op het onderdeel eliminator, een korte sprintrace op een spectaculair parcours. Hij is benieuwd hoe de opzet met twee belangrijke wedstrijden zo kort na elkaar uitpakt.

Volledig scherm
Jeroen van Eck © Van Eck Racing

,,Een uniek weekend. Ik vind het erg gaaf dat ik me twee keer kan meten met de absolute top. Ik ben in vorm, voel me sterk. Ik wil me laten zien.”

Stadsparcours
De 25-jarige renner kan vrijdag pas het parcours op. De route loopt dwars door het centrum van de Oostenrijkse stad Graz. ,,Ook door winkelstraten, pas op de wedstrijddag is alles afgezet”, zegt Van Eck. 

,,De voorbereiding heb ik al wel gedaan. De wedstrijdkaart bestudeerd, via google maps gekeken en ik ben de stad in geweest om even rond te kijken. Ik werk altijd heel gedetailleerd, weet van iedere bocht hoe en wat, waar ik kan aanvallen. Daar heb ik al vaker winst mee gepakt, dat ik ergens inhaal waar anderen denken dat het niet kan.”

Europese titel
Van Eck won in 2015 relatief uit het niets de Europese titel. Vorig jaar werd hij derde. Na zijn verrassende titel is er veel veranderd. De renner uit Leuth heeft sinds dit jaar een eigen team. In alle belangrijke races stond hij dit seizoen op het podium.

,,Ik ben een completere renner dan tweeënhalf jaar geleden”, zegt hij. ,,Het is niet meer op hoop van zegen, maar achter alles wat ik doe zit logica. Er komt zoveel bij kijken om blijvend in de top mee te doen. De fietsskills, het fysieke vermogen, de mentale aspecten en ook de psychologie erachter. Daarin ben ik enorm gegroeid. Ik weet precies waarom ik wat doe. En dan nog. Onze races zijn zó kort en explosief, daarin kan altijd iets misgaan. Maar ik heb nu veel meer grip op de aspecten die ik wel zelf in de hand kan hebben.”

Fans
Van Eck wordt in Oostenrijk gesteund door flink wat fans. ,,Mijn ouders, mijn zusje, vrienden komen over en sponsors. Bovendien is de EK-race met het Nederlands team, want het reguliere EK mountainbike voor junioren is hier ook. Mooi om dit evenement zo mee te maken.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport