Volledig scherm
Wesley Mols klokt een nieuwe toptijd op de 5 kilometer van de Overbetuweloop (15.42). De triatleet uit Nijmegen loopt nog weleens regionale hardloopwedstrijden, ook al training. © ROLF HENSEL

Na verrassing op het WK duatlon dringt de realiteit door bij Wesley Mols

NIJMEGEN - Wesley Mols verraste zichzelf met brons op het WK duatlon onder 23 jaar. Toch is het onderdeel voor de triatleet ‘slechts’ een soort training. Hij wil op de triatlon doorbreken.

De podiumplaats tussen de mondiale toppers in de leeftijdscategorie onder 23 jaar vorige week kwam totaal onverwacht.

Wesley Mols werd in Denemarken vlak na de finish overmand door emoties. ,,Ik weet niet eens meer precies waar ik aan dacht, maar alles kwam samen”, zegt de 22-jarige atleet. ,,De inspanning, de omhelzing van mijn teamgenoten en het resultaat. Dat gaf een speciaal gevoel.”

Zwemmen

Quote

Het is niet zo dat ik móét kiezen, maar ik noem mezelf triatleet

Wesley Mols

Brons op het WK duatlon (fietsen en hardlopen) is de bevestiging van zijn talent. Maar een overstap naar de duatlon maakt hij niet. Mols blijft zich richten op de triatlon (zwemmen, fietsen, hardlopen), ook al is zwemmen niet zijn beste onderdeel. Hij wil komende jaren aanhaken bij de Nederlandse top.

,,Hoewel het resultaat op het WK naar meer smaakt, is het mijn droom om bij de beste triatleten van Nederland te horen”, zegt Mols. ,,De duatlon is vooral voor de ervaring en als training belangrijk. Het is ook niet zo dat ik móét kiezen, maar ik noem mezelf triatleet. Juist omdat de combinatie zo mooi is.”

Internationaal

Hij heeft nog een lange weg te gaan om definitief door te breken. ,,De afgelopen week leefde ik op een roze wolk, maar het is tijd om daar af te komen. Ik eindigde best ver achter de winnaar en omdat landen keuzes moesten maken in hun selecties (onder 23 en senioren waren samengevoegd, red), stonden in mijn categorie niet de sterkste duatleten aan de start. Daardoor besef ik dat er nog werk aan de winkel is.”

Internationale wedstrijden zijn bij het triatlon voorlopig een stap te ver. ,,Op het onderdeel zwemmen ben ik minder dan de concurrenten. Op nationaal niveau kan ik dat goedmaken met het hardlopen en fietsen, maar internationaal ben ik op die onderdelen op dit moment gemiddeld. Ik ben jong en heb de tijd om mezelf te verbeteren, maar het is de intentie om eerst in Nederland structureel bovenin mee te doen.”

Triatlon eredivisie

De volgende test is de triatlon in Klazienaveen, van komende zaterdag. Daarin strijdt Mols met het Nijmeegse team Cerberus om de vijfde plaats in de eredivisie vast te houden. ,,We presteren constant en hebben geen degradatiezorgen meer. Dat geeft vertrouwen. Er doen in Klazienaveen veel triatleten van het nationale team mee en daar ben ik vorige week veel mee opgetrokken. Extra leuk om het nu tegen ze op te nemen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport