Mountainbiker Jeroen van Eck.
Volledig scherm
Mountainbiker Jeroen van Eck. © Theo Peeters

Nederlands kampioen e-bike
Jeroen van Eck overtuigt in Spanje

BARCELONA/LEUTH - Jeroen van Eck won afgelopen weekeinde in Barcelona een manche in de World E-bike Series. Het succes in de ‘wereldbeker’ van deze nieuwe discipline in het mountainbiken biedt volgens de coureur uit Leuth mogelijkheden voor volgend jaar.

Van Eck (26) is normaal gesproken specialist in de sprintdiscipline eliminator (afvalraces). ,,Dat is wat mij topsporter maakt”, legt hij uit. ,,Maar er is ruimte in mijn programma voor meer. Het e-biken is gaaf en commercieel interessant voor mijn sponsors. E-biken is een groeiende markt.”

Van Eck werd afgelopen zomer zonder veel ervaring de eerste officiële Nederlands kampioen e-bike. Dat dat geen toevalstreffer was, liet hij in Spanje zien. Van Eck klopte onder anderen klassementswinnaar Marco Aurelio Fontana. De ervaren Italiaan (brons op de Spelen van 2012) is een boegbeeld in de discipline.

Accu 

,,Het is mooi dat grootheden uit het mountainbiken zich nu op het e-biken toeleggen, maar dat bevestigt ook het vooroordeel dat de accu het gebrek aan conditie compenseert. Daarom is het belangrijk dat ook jongere jongens zich in deze discipline specialiseren. Het is geen makkelijke sport. Het parcours in Spanje was technisch lastig. Ik kon het verschil maken dankzij mijn sprint, op de stukken waar de snelheid hoger lag dan de elektrische ondersteuning toelaat.”

Het verkennende uitstapje naar het e-biken was voor Van Eck een toetje van het seizoen, net als de City-Downhill in Nijmegen waar hij op 20 oktober nog aan de start staat. De profmountainbiker werd in de eliminator derde in het eindklassement van de wereldbeker, maar faalde door fouten op EK en WK. ,,Die toernooien waren mijn grote doelen en dat zijn ze volgend jaar weer.”

BARCELONA - Jeroen van Eck was afgelopen weekeinde in Barcelona niet de enige deelnemer uit deze regio.  Ook mountainbiker Kjell van den Boogert uit Middelaar deed mee aan de races. 

Van den Boogert werd tweede en geldt in Nederland als dé specialist in het e-biken. Van den Boogert reed dit jaar een uitgebreid wedstrijdprogramma op de elektrische mountainbike en werd eind augustus achtste op het eerste WK. In al de andere wedstrijden finishte hij – zoals afgelopen weekeinde in Spanje – als tweede.

Van den Boogert komt uit voor het CST-Sannd-Bafang mountainbiketeam van oud-olympisch kampioen Bart Brentjens.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport