Jeffrey Melissant en doelman Deniz Mollen balen na het verlies van Nijmegen Devils.
Volledig scherm
Jeffrey Melissant en doelman Deniz Mollen balen na het verlies van Nijmegen Devils. © BSR Agency

Nijmegen Devils loopt supercup mis na golden goal Hijs Hokij-speler Rose

DEN HAAG - Nijmegen Devils loopt de eerste prijs van het seizoen mis. De Nijmeegse ijshockeyformatie verloor zaterdag bij Hijs Hokij in Den Haag de strijd om de Ron Berteling-schaal: 4-3. De supercup van het Nederlandse ijshockey had voor de equipe van coach Alexander Jacobs de derde prijs van dit kalenderjaar kunnen zijn, maar na een spannend duel verstierde de thuisploeg uit de Hofstad dat feestje met een golden goal van Doug Rose. 

Select 4-U Devils Nijmegen, zoals de club dit seizoen voluit heet, won afgelopen voorjaar de Nederlandse titel en de bekerfinale. Ook in die finales was Hijs Hokij de tegenstander. De tegenstander uit Den Haag had zich als verliezend bekerfinalist geplaatst voor de strijd om de eerste prijs van het seizoen en mocht het duel ook organiseren.

Waar na de bekerfinale nog sprake was van een gespannen sfeer op de tribunes, was de seizoensopener van tamme aard. De Uithof zat bij lange na niet vol, wel was er een vak met Nijmeegse supporters. Zij zagen dat Devils het niet lukte om voor het eerst sinds het seizoen 2010-2011 de prijs te pakken.

Devils-speler Nick de Jong in duel met Justin Evers tijdens de verloren wedstrijd om de Ron Berteling-schaal in Den Haag.
Volledig scherm
Devils-speler Nick de Jong in duel met Justin Evers tijdens de verloren wedstrijd om de Ron Berteling-schaal in Den Haag. © BSR Agency

Kansen

De eerste periode was er een van de gemiste kansen. Al in het begin stond Hijs Hokij twee keer twee minuten met een man minder door straffen (power play), maar Devils kon niet profiteren. Later kreeg ook de thuisploeg kansen door power play, maar doelman Deniz Mollen hield de Nijmeegse equipe in de wedstrijd. De keeper uit Eindhoven werd voor de wedstrijd nog gekozen tot beste doelman van het vorige seizoen. Devils kreeg zelf een goede mogelijkheid via Jurryt Smid, maar de verdediger schoot op Hijs Hokij-goalie Brett Magnus.   

Duel ontbrandt 

In de tweede periode ontbrandde de wedstrijd. Juist in een fase waarin beide ploegen compleet op het ijs stonden, sloeg Hijs Hokij voor het eerst toe. De Haagse verliezend bekerfinalist van vorig seizoen schakelde razendsnel om. De Amerikaan Doug Rose scoorde: 1-0. Lang duurde de voorsprong niet, want Devils scoorde na twee straffen voor Hijs Hokij snel gelijk. Smid deed de ploeg waarvoor hij vorig seizoen nog actief was pijn met een afstandsschot: 1-1.  Nick de Jong trof daarna de paal voor de Nijmegenaren, maar de vroege achterstand werd alsnog omgebogen toen Cas Staps de puck van dichtbij binnenschoof: 1-2.  

Pataky 

In de derde periode maakte Hijs Hokij gelijk via Joey Oosterveld (2-2). Dat was in een fase waarin Devils zijn captain Levi Houkes vier minuten moest missen vanwege een dubbele straf. De strijd tussen de twee ijshockeybolwerken bleef spannend. Oliver Pataky bracht Devils daarna weer op voorsprong. Maar het doelpunt vlak voor tijd van de Slowaak (vorig jaar nog spelend in Den Haag) was niet genoeg, want Jasper Kick maakte vijfendertig seconden voor het einde gelijk: 3-3. 

Golden goal  

Net als in de bekerfinale volgde een verlenging, waarin een golden goal doorslaggevend was. Nu was het Hijs Hokij dat het zenuwspel won. Nadat Houkes de paal trof voor Devils, sloeg Rose aan de andere toe: 3-4. Hij tekende voor het gouden doelpunt in eigen huis. Devils liep zodoende de eerste prijs van het seizoen mis. De Nijmegenaren strijden dit seizoen nog om de beker, de landstitel, de Inter Region Cup en de BeNe-League. 

Hijs Hokij wint de Ron Berteling-schaal na een golden goal.
Volledig scherm
Hijs Hokij wint de Ron Berteling-schaal na een golden goal. © BSR Agency
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport