Volledig scherm
Yara Koster (in groen-witte jas) coacht de dames van Spes © Theo Peeters

Oud-speelster Koster tussenpaus bij Spes

GROESBEEK - Het zijn drukke tijden voor Spes-bestuurder Robert Koster. De man die bij de Milsbeekse korfbalsters verantwoordelijk is voor het technische beleid, moet plotseling op zoek naar een nieuwe trainer voor het vlaggenschip. 

Hoofdcoach Johnny Vervoort stapte vorige week op bij de ploeg die strijdt om lijfsbehoud in de topklasse, het hoogste niveau in het vrouwenkorfbal.

‘Rust bewaren’

,,Wij zijn het vertrek van Johnny nog steeds aan het verwerken”, zegt Koster. ,,Waarom hij precies is gestopt, daar ga ik het niet op in. Er is een akkefietje geweest en dat was de druppel die voor hem de emmer deed overlopen. Door zo’n druppel uit te lichten, maken we die te groot. We willen nu eerst in de club de rust bewaren, want het is belangrijk dat wij ons handhaven. We zijn nog steeds een ambitieuze club, die actief wil blijven op het hoogste strijdtoneel.”

Voor een eerste noodverband hoefde hij niet lang te zoeken. Zijn dochter Yara Koster nam vorige week de trainingen over en coachte gisteren het verloren duel tegen DDW/SDO’99 (16-24). De voormalig speelster van Spes stond druk coachend langs de kant, maar is slechts een tussenpaus. 

Trainen tegen eigen coach

,,Ik vond het leuk om te doen, al is het echt anders dan zelf spelen. Vanaf de kant had ik minder invloed op het spel dan normaal in het veld. Ik wilde niet verliezen, omdat de coach van DDW/SDO (Tjeerd Kooiman, GD) ook de trainer is bij de club waar ik momenteel speel.”

Quote

De tijd was te kort om het team naar mijn hand te zetten

Yara Koster, Spes

Volgende week zit er waarschijnlijk iemand anders op de bank bij Spes. Koster kan het coachen van haar oude liefde niet combineren met het spelen bij DSC in Eindhoven, dat uitkomt op hoog niveau in het gemend korfbal. ,,Ik ken deze speelsters en volg de uitslagen van Spes nog altijd”, vertelde Koster. 

,,Maar de tijd was te kort om het team naar mijn hand te zetten. Daarom heb ik veel samen met de speelsters gedaan. Gevraagd wat zij fijn vinden en kleine veranderingen doorgevoerd in de aanval.”

Volledig scherm
Yara Koster geeft aanwijzingen langs de lijn © Theo Peeters

‘Vertrouwen ontbreekt’

Want naast pech met blessureleed is scoren het grote probleem voor Spes, dat jaren gold als een absolute topclub in het vrouwenkorfbal. Koster maakte ooit onderdeel uit van die succesvolle periode, ze was belangrijk met haar goals. ,,Deze speelsters zijn goed genoeg voor dit niveau, alleen het vertrouwen ontbreekt op sommige momenten.”

Aanvoerster Dyan Peters beaamde dat. ,,We missen een korfbalster als Yara. Zij scoorde altijd veel en dat lukt deze jonge ploeg nog niet. In de afronding gaat te veel mis. Dan hebben speelsters even een schouderklopje nodig, maar in deze situatie is dat lastig omdat de resultaten slecht zijn.”

Vervoort zwijgt

Over het afscheid van Vervoort – die zelf ook zwijgt over zijn vertrek – wil ze weinig kwijt. ,,Het lag niet alleen aan de spelersgroep. Het was een optelsom van meerdere factoren, zo kregen we van Robert te horen. Johnny heeft ons nog gefeliciteerd na de overwinning van vorige week. Het ideale scenario zou zijn dat er voor de rest van het seizoen en misschien ook al voor volgend jaar een nieuwe coach wordt aangesteld.”

Intussen draait het seizoen door voor Spes. De thuisploeg kon het tempo van de titelfavoriet uit Hooge en Lage Mierde gisteren één helft bijhouden. De ruststand was 10-11. Na de pauze miste Spes te veel kansen om bij te blijven: 16-24. De korfbalformatie mist daardoor de aansluiting met Prinses Irene. Spes heeft twee punten achterstand op de concurrent (6 om 4), die op de eerste veilige plek staat in de competitie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport