Oud-wereldkampioen Boomstra weer topfavoriet bij Nijmegen Open

NIJMEGEN - Roel Boomstra start zondag bij het jaarlijkse internationale damtoernooi in Nijmegen als topfavoriet. De 25-jarige voormalig wereldkampioen heeft de hoogste rating.

Boomstra is tweevoudig winnaar in Nijmegen (2013 en 2016). De Groninger boekte in 2016 ook zijn grootste succes, door in december in Nederland in een tweekamp tegen landgenoot Jan Groenendijk de wereldtitel te veroveren.

Voorbereiding

Volledig scherm
Roel Boomstra, vorig jaar tijdens het Nijmegen Open. © Gerard Verschooten

De student natuurkunde krijgt bij het Nijmegen Open vooral concurrentie van Artem Ivanov uit Oekraïne, Johan Krajenbrink en Aleksej Domtsjev uit Litouwen. Boomstra doet voor de vijfde keer mee. ,,Het is altijd leuk in Nijmegen, het toernooi is een prima voorbereiding in aanloop naar de match om de wereldtitel tegen Alexander Schwarzman.”

De Groninger raakte in oktober 2017 zijn wereldtitel in Tallinn kwijt. Als onttroond titeldrager heeft hij recht op revanche. Boomstra verwacht dat de match met de Rus Schwarzman in december gespeeld gaat worden. Vooraf speelt hij in augustus nog het sterk bezette toernooi Polen Open.

,,De focus ligt uiteraard op de WK-match. Ik wil de titel terug. Nijmegen kan de opmaat worden naar een mooi damjaar. Ik voel me in vorm.”

87 deelnemers

Dit jaar was hij dicht bij zijn derde Nederlandse titel. Boomstra ging als grootste kanshebber de slotronde in, maar liet de winst glippen en verloor de koppositie aan Alexander Baljakin.

Het Nijmegen Open krijgt dit jaar een nieuwe winnaar. Jan Groenendijk, die in 2017 de hoofdprijs pakte voor Krajenbrink, Domtsjev en Boomstra, ontbreekt. Er hebben zich 87 deelnemers ingeschreven.

Het toernooi, met behalve de wereldtoppers ook weer dammers uit de regio, begint zondag om 13.00 uur. Er zijn tien ronden, de slotronde is volgende week zaterdag.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport