Volledig scherm
Het peloton raast over de Zevenheuvelenweg tijdens het NK wielrennen in 2002, toen Nijmegen start- en finishplaats was. © Theo van Zwam

Parcours Ladies Tour in Nijmegen is 'test' voor NK wielrennen

NIJMEGEN - De komst van het NK wielrennen naar Nijmegen is een stapje dichterbij. Althans, als het aan de organisatie van de Omloop der Zevenheuvelen ligt. Die test komende zomer tijdens de Holland Ladies Tour een parcours waarop in 2020 het WK voor studenten verreden moet worden. Wellicht dat daarna het NK volgt.

,,Het NK zit al in ons achterhoofd’’, zegt voorzitter Joost van Wijngaarden van de Omloop. ,,Als het rondje goed bevalt misschien in 2021 al wel. Het Nederlands kampioenschap in Nijmegen blijft het droombeeld voor ons.’’ Nijmegen en omgeving waren in 2001 en 2002 al eens het decor van het NK.

Parcours bekend

Volledig scherm
De lus van 16 kilometer rondom Berg en Dal, het rondje maakt onderdeel uit van de tweede etappe van de Holland Ladies Tour. © DG

Eind augustus start de tweede etappe van de Ladies Tour in Nijmegen. De Waalstad is die etappe ook finishplaats. Vertrek- (Grote Markt) en aankomstpunt (Voerweg) stonden al vast, net als dat onderweg de Zevenheuvelenweg, Van Randwijckweg en Oude Holleweg aangedaan zouden worden. Nu is ook bekend hóe de rit precies vorm krijgt.

De rensters zetten na vertrek uit Nijmegen koers naar Beek om daar enkele plaatselijke rondes van 16 kilometer te rijden. Die voert hen bijna naar de top van de Van Randwijckweg om na een korte afdaling de Oude Holleweg te bedwingen. Na een lus via de Postweg en Meerwijkselaan krijgt het peloton de Zevenheuvelenweg voor de kiezen om via Wylerbaan, klim van de Vogelzang (bij de Duivelsberg) en de Rijksstraatweg weer aan de voet van de Van Randwijckweg (‘Muro di Beek’) te arriveren.

Ideale rondje

,,Dit is ons gedroomde parcours’’, zegt Van Wijngaarden. ,,Voor de Omloop der Zevenheuvelen vorig jaar was het te ambitieus, omdat het traject een aantal drukke routes kruist en we zelf verantwoordelijk zijn voor wegafzettingen en verkeersregelaars. Bij de Ladies Tour regelt de politie de afzettingen. Dat biedt de kans ons ideale rondje te testen.”

WK studenten

De Omloop der Zevenheuvelen stond vorig jaar voor het eerst op het programma en werd enthousiast ontvangen. Wielerbond KNWU waardeerde het evenement voor 2018 (8 juli) op naar clubcompetitieniveau. Daarnaast kreeg de organisatie de start en finish in de Ladies Tour en de verantwoordelijkheid voor het WK wielrennen voor studenten in 2020.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport