De vrouwen van Pegasus op archiefbeeld.
Volledig scherm
De vrouwen van Pegasus op archiefbeeld. © Bert Beelen

Pegasus profiteert optimaal van nieuwe regels volleybalbond

NIJMEGEN - Bij Pegasus kan de vlag uit. De vrouwen van de Nijmeegse volleybalclub promoveren naar de eerste divisie, het derde Nederlandse niveau. De mannen handhaven zich in de tweede divisie.

De teams profiteren van de nieuwe maatregels van de Nevobo, ingevoerd doordat de competities voortijdig zijn stopgezet vanwege het coronavirus. Zo kijkt de bond naar puntenmiddelde en is er een extra topdivisie (tweede landelijke niveau) ingevoerd.

Voor de mannen van Pegasus is de elfde (voorlaatste) plaats in de tweede divisie B toereikend voor het ontlopen van degradatie. Voor de vrouwen is de tweede plek achter Vocasas 2 in de tweede divisie B is genoeg voor promotie. ,,Het is gek”, zegt speelster Inge Stortenbeker. 

Ontploft

,,We speculeerden natuurlijk al wel over promotie, maar dat was nog toen we boven verwachting presteerden in de tweede divisie. We wilden er ook niet te veel de nadruk op leggen.”

De groepsapp van het team ontplofte nadat de nieuwe regeling bekend was. Stortenbeker: ,,Voor veel spelers wordt het een debuut in de eerste divisie, voor mij ook als ik volgend seizoen de selectie haal. We hebben niks te verliezen, zo is onze uitgangspositie wel gunstig. Alleen sneu dat er nu geen kampioensfeest komt.” 

Degradatie

De vrouwen van Heyendaal promoveren als nummer twee van de derde divisie B naar de tweede divisie. De Nijmeegse club ziet wel de mannenformatie (hekkensluiter in de tweede divisie B) één niveau zakken.

,,Het is zo als het is”, zegt Harry Proost, coach van de volleyballers van Heyendaal. ,,We hadden het dan maar in de competitie moeten laten zien. Natuurlijk was er nog een kans dat wij ons zouden handhaven, maar welke beslissing van de volleybalbond ook neemt, altijd zijn er winnaars en verliezers.” 

De coach vindt wel dat zijn ploeg thuishoort in de tweede divisie. ,,Het gaat er volgend seizoen zeker gezelliger op worden, maar sportief is het wel jammer. We hebben de spelers om de tweede divisie aan te kunnen of om te groeien op dat niveau.”     

De vrouwen van Trivos (Wijchen) eindigen in de middenmoot van de tweede divisie en zijn zodoende volgend seizoen ook op dat niveau actief.

Regiosport