Plan voor profkoers in Nijmegen, vergelijkbaar met de Amstel Gold Race

NIJMEGEN - De beste profrenners van de wereld naar Nijmegen, voor een wedstrijd vergelijkbaar met de Amstel Gold Race. Als het aan de organisatie van de Omloop der Zevenheuvelen ligt is het over een paar jaar zo ver.

Het is een ambitieus plan en op zijn vroegst pas over vijf jaar te realiseren, stelt voorzitter Joost van Wijngaarden van de amateurkoers die zondag voor de derde keer rondom Nijmegen is.

,,Sinds we in 2017 met de Omloop zijn begonnen, hebben we een droomdoel: doorgroeien naar het niveau WorldTour, de wedstrijdreeks waar ook de Amstel Gold Race bij hoort’’, zegt Van Wijngaarden. ,,De omgeving rond Nijmegen en Berg en Dal leent zich perfect voor een zware klimkoers.’’

Scepsis

Volledig scherm
Het peloton raast in 2017 over de Zevenheuvelenweg in Groesbeek, tijdens de eerste editie van de wielerwedstrijd Omloop der Zevenheuvelen. © Gerard Verschooten

De internationale wielerunie UCI wil niet ingaan op het plan. De Nederlandse wielerbond KNWU toont zich bij monde van manager topsport Henk van Beusekom sceptisch over de haalbaarheid.

,,Het is moeilijk om een plaats op de internationale kalender te krijgen. Bijna niet reëel. Organisatorisch is het ook lastig. Je moet live-tv verzorgen, extra parkeergelegenheid hebben en de profteams betalen voor hun komst. Vijf ton heb je zeker nodig.’’

Organisator Van Wijngaarden is zich bewust van de uitdaging. ,,We werken nu met een begroting van 50.000 euro. Reken voor de WorldTour inderdaad op het tienvoudige’’, zegt hij. ,,We moeten flinke stappen maken. Een WorldTour-koers zien we als stip aan de horizon.”

Organisatie NK

Quote

Het is bijna niet reëel. Vijf ton heb je zeker nodig

Henk van Beusekom, manager topsport KNWU

De Omloop-organisatie koestert ook nog de ambitie voor een terugkeer van het NK op de weg, dat begin deze eeuw twee keer in Nijmegen werd gehouden. Hoewel er nog geen gesprekken zijn gevoerd, is de KNWU daarover wél enthousiast. Van Beusekom: ,,Rond Nijmegen ligt een mooi, glooiend en uitdagend parcours waarop een NK niet zou misstaan.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport