Volledig scherm
Anne Tauber na de finish van de door haar in 2018 gewonnen Alternatieve Elfstedentocht. © ANP

Ploeg van Nijmeegse marathonschaatsers stopt ermee

NIJMEGEN - Schaatsteam IM Farming is bezig aan de laatste weken als ploeg. De marathonformatie, met haar basis in Nijmegen, stopt na vier seizoenen. 

Hoofdsponsor Kverneland Group (landbouwmachines) gaat niet verder, waarna de zes schaatssters van het team hebben besloten om hun eigen weg te gaan.

Van de formatie trainen Anne Tauber, Janneke Elzinga en Elske Lenis in Nijmegen. Tauber en Lenis wonen ook in die stad. Met ploegleider Erik van den Boogert uit Molenhoek (voormalig marathonschaatser) is er nóg een regionale link. De andere schaatssters trainen elders in het land.

Elfstedentocht

De ploeg groeide in vier jaar uit tot een gevaarlijke concurrent voor de gevestigde orde in het schaatspeloton van de topdivisie (hoogste niveau), met als absolute hoogtepunt de winst tijdens de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in 2018. Tauber kwam als eerste over de streep van de 200 kilometer lange monstertocht in Oostenrijk.

,,Sindsdien staan we te boek als een aanvallende ploeg”, vertelt schaatsster Elzinga, een van de grondleggers van het team. ,,Ik ben er trots op wat we met elkaar in zo’n korte tijd hebben bereikt. We hebben ons verder kunnen ontwikkelen als marathonschaatsers, dat was ook de oorspronkelijke opzet van het team. Toen we hoorden dat de sponsor ermee zou stoppen, bleek het lastig om een nieuwe geldschieter te vinden. Dan is het beter als ieder zijn eigen weg gaat.”

Tauber sluit aan bij BlueDune, de Wageningse Elzinga maakt binnenkort haar nieuwe ploeg bekend. De andere teamleden zijn nog op zoek. ,,Aan de ene kant is het jammer dat dit team naar vier jaar stopt, aan de andere kant liggen er voor ons allemaal nieuwe kansen.”  

Regiosport