QZ handhaaft zich na shoot-outs

VideoLEIDEN - De hockeysters van QZ hebben zich zondag in Leiden verzekerd van nog een jaar overgangsklasse. De ploeg van trainer Sven van Maassen won de beslissingswedstrijd van Leiden na een stand van 1-1 met shoot-outs (2-3).

In een snikheet Leiden had QZ het loodzwaar tegen de eersteklasser, die vorige week nog met 2-0 won van de NijmeegsenHet leverde een overvloed aan kansen op voor thuisploeg 'LOHC', die dankbaar gebruik maakte van de ruimte achterin bij de bezoekers. In een tijdsbestek van veertien minuten moest QZ-keepster Pieternel de Visser liefst zes keer handelend optreden. QZ kwam er niet meer doorheen.

Preek

Na rust rechtte QZ, na een preek van hulpcoach Boaz Janssen, de rug. Na zes minuten begon rechtsback Anouk Verdonschot aan een avontuur waarbij het meegereisde publiek uit Nijmegen alleen maar ‘oeh’ en ‘aah’ op kon zeggen. De verdedigster slalomde tussen twee verdedigers de cirkel in en zag haar schot in de linkerbovenhoek verdwijnen: 0-1. Een geweldige gelukskreet schalde uit de mond van de kleine rechtsback.

Het doelpunt gaf QZ vertrouwen. Judith Ellenbroek imiteerde de solo van Verdonschot, maar werd net op tijd afgestopt door de Leidse defensie. Ook Rosa Thijssen was dicht bij een treffer, maar trof het zijnet. Aan de overkant redde De Visser knap op een hard schot van Leiden-aanvaller Lizzie Hoekstra.

Rommelige slotfase

QZ, vechtend voor elke centimeter, leek de wedstrijd professioneel uit te spelen, maar twee minuten voor tijd kwam Leiden toch op gelijke hoogte. Kim Plasman tikte een rommelige strafcorner binnen.

Shoot-outs moesten de beslissing brengen, net als een dag eerder bij het tweede duel in Nijmegen. Namens QZ scoorden Sally Kuijpers, Lieke de Vries en Pleun de Jong (strafbal). Keepster De Visser stopte, net als zaterdag, drie shoot-outs, waardoor het abonnement op de overgangsklasse met minimaal één jaar is verlengd. 

Volledig scherm
De hockeysters van QZ vieren het lijfsbehoud in de overgangsklasse. © Naomi Kuster

Regiosport