Volledig scherm
Jake Hendriks van Devils viert zijn treffer in de eerste play-offwedstrijd tegen HYC Herentals, in de kwartfinale. © David van Haren

Routinier De Jong wil met Devils 'doorklappen' in de play-offs

NIJMEGEN - Jake Hendriks stond als jochie op de tribune toen Nick de Jong meerdere keren de landstitel won. Vrijdagavond staan ze samen op het ijs, in de jacht op nieuw succes voor Ahoud Devils. ,,Nu willen we ook doorklappen.”

Quote

Als het publiek erachter staat, kan dat zoveel losmaken bij een ploeg

Nick de Jong, ijshockeyer Devils

Jake Hendriks staat voor het eerst in de halve finales van de play-offs op het hoogste niveau. Devils rekende dinsdag in de best-off-three van de kwartfinales af met HYC Herentals.

De 26-jarige ijshockeyer uit Wijchen kwam kort na het laatste faillissement van de Nijmeegse ijshockeyclub (in 2010) bij het eerste team. 
Zoals veel spelers uit de huidige selectie van Devils maakte hij de grote successen slechts als jonge fan mee. De aanvaller kijkt daarom uit naar het eerste duel in de halve finale (best-off-three) van de play-offs in de BeNe-League, vrijdagavond tegen titelfavoriet HYS Den Haag (20.30 uur).

,,Ik heb alles meegemaakt. Van het hele negatieve, onderin op lager niveau, naar het hele positieve. Ik ben de afgelopen dagen constant op onze winst in de kwartfinale aangesproken. Ik heb er zoveel zin in.”

Uitverkocht stadion

Volledig scherm
Nick de Jong op archiefbeeld, in een eerdere periode bij de Nijmeegse club. © William Moore

Terwijl Hendriks vooral zijn zenuwen de baas probeert te blijven, vaart teamgenoot Nick de Jong juist op zijn routine. De 37-jarige ex-international was gestopt en vorig seizoen assistent-trainer bij Tilburg Trappers, maar keerde terug op het ijs bij Devils. Met acht landstitels (vijf met ‘Nijmegen’, de eerste al in 1998), twee bekerzeges, diverse WK’s, meer dan 140 interlands en zo’n 100 play-offwedstrijden weet de Nijmegenaar wel wat hem te wachten staat.

,,Ik word er niet meer zenuwachtig van, maar voor veel jongens is alles nieuw”, zegt De Jong. ,,De play-offs, dat is écht wat anders. Eén of twee duels zijn bepalend. Die jonge gasten moeten vooral ook genieten. Spelen in een uitverkocht stadion, ik blijf dat machtig vinden. In Den Haag zitten er 3.000 man. Hopelijk is het Triavium voor de return zondag uitverkocht. Als het publiek erachter staat, kan dat zoveel losmaken bij een ploeg.”

Rust en controle

Devils zal de steun nodig hebben, want Den Haag geldt als absolute titelfavoriet. Maar Nijmegen bewijst met teamspirit ver te komen. De teruggekeerde topspelers Levi Houkes, Wesley Hendriks (broer van Jake) en De Jong vormden daarin een belangrijke schakel.

De Jong: ,,Vorig jaar verloren ze 22 keer op rij en won Devils in de BeNe-League maar één wedstrijd. Met ons is het team stabieler geworden. Wij zorgen voor rust en controle. Het mooie wel is dat de jongelingen écht willen leren. Ook spelers die nauwelijks spelen, staan enthousiast op de bank. Die teamgeest brengt ons ver.”

Underdog

Hendriks, die na worstelingen met een knieblessure en schouderblessure in voorgaande jaren een uitstekend seizoen heeft, gelooft net als De Jong in de stunt. ,,Wij zijn de underdog. Iedereen verwacht dat Den Haag wel even wint. Maar dit zijn de play-offs.” De Jong: ,,We hadden niet verwacht zo ver te komen. Maar nu willen we ook doorklappen. Natuurlijk maken we een kans. Het zal niet de eerste keer zijn dat een team verrast.” 

De spelers van Devils vieren de winst in het beslissende kwartfinaleduel bij HYC Herentals:

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport