Volledig scherm
Rush Hour in Nijmegen in 2017. © Paul Rapp

Rush Hour: bekende wielrenners en - misschien - Sven Kramer houden afvalrace door Nijmeegse binnenstad

NIJMEGEN - De wielerronde Rush Hour keert dit voorjaar keer terug naar Nijmegen. De organisatie hoopt grote namen uit Nederland én België te strikken voor de afvalkoers, die plaatsvindt op vrijdagavond 31 mei en dwars door de binnenstad van Nijmegen gaat. Iedere ronde valt de laatste renner af, degene die na één uur als eerste over de finish komt mag zich kronen als winnaar. Bijzonder: de bekende schaatser Sven Kramer is mogelijk één van de deelnemers.

Het is de tweede keer dat het evenement plaatsvindt in Nijmegen. In 2017 zagen een kleine 10.000 toeschouwers topsprinter Dylan Groenewegen na één uur als eerste binnenkomen over de finish bij de Grote Markt. De tweede editie vond vorig jaar plaats in Arnhem, daar pakte Niki Terpstra de winst. Dit jaar is Nijmegen dus weer het decor.

,,Vergeleken met de voorgaande editie voeren we een aantal aanpassingen door", zegt Tim van Os van Stichting Ox, dat het wielerevenement organiseert. ,,Zo hebben we het parcours ingekort naar ongeveer anderhalve kilometer, zodat het nog sneller gaat en dus spannender wordt. Uit de evaluatie van de vorige keer bleek dat de rondes nét wat te lang waren. Dat betekent dat deze keer de lus bij het Faberplein vervalt, helaas.”

‘Geen off-road wedstrijd’

Ook zullen de renners deze keer de Waalkade niet aandoen. ,,Dat wordt nu volledig op de schop genomen”, vervolgt Van Os. ,,Weliswaar is de planning dat de week vóór het evenement het asfalt op de Waalkade wordt opgeleverd, maar we vinden het te riskant om daar vanuit te gaan. Er hoeft maar één keer hoogwater te komen, en de werkzaamheden aan de Kade lopen uit. En het moet natuurlijk geen off-road evenement worden.”

Als alternatief voor de Waalkade is gekozen voor de Vleeshouwerstraat, die parallel aan de kade en achter langs het Holland Casino loopt. ,,Een smalle weg met een hoop klinkers, daar zijn we eigenlijk wel blij mee. Ideaal voor technische renners en een mooie voorbereiding op grote wedstrijden als de Amstel Goldrace, waar ook een hoop klinkers op het parcours ligen.” 

Sven Kramer en Kjeld Nuis

Net zoals de voorgaande edities mikt Van Os op een sterk deelnemersveld. Met professionele wielrenners, maar ook met mountainbikers en zelfs schaatsers. ,,Vorige keer hadden we Kjeld Nuis, dit  jaar hopen we Sven Kramer binnen te halen. Veel schaatsers trainen op de fiets, dus wat dat betreft is zo’n evenement voor hun ook een mooie uitdaging.” 

Nieuw is dit jaar de Kidsrace, die wordt voorafgaand aan de koers wordt gehouden op de Burchtstraat. Het evenement start om 19.00 uur, na sluitingstijd van de winkels: dan gaan de deelnemers een half uur ‘proefrijden’ om bekend te raken met parcours. Om half acht begint vervolgens de daadwerkelijke afvalrace.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport