NIJMEGEN: 08-02-2020
Volledig scherm
NIJMEGEN: 08-02-2020 © David van Haren

Strijdplan shorttracker Teun Boer pakt perfect uit in Triavium

NIJMEGEN - Shorttracker Teun Boer speelt met de concurrentie tijdens de KNSB-Cup in Triavium. Op zijn oude thuisbaan laat hij zien waarom hij vorige week naar het WK mocht.

De tweede halve finale van de A-divisie tijdens de KNSB-Cup in Triavium in Nijmegen gaat nog rustiger van start dan de eerste. De vijf deelnemers - van wie er twee straks de finale halen - lijken het resultaat niet heel belangrijk te vinden. 

Zeker Teun Boer niet. De talentvolle junior, hij schaatst een thuiswedstrijd, kijkt na een bocht naar de zijkant. Daar zit een groepje pauzerende shorttrackers samen naar een telefoon te staren.

Racemodus

,,Tweede, tweede”, krijgt hij toegeroepen. Boer komt overeind, draait zijn bovenlichaam naar rechts en vraagt door het opsteken van twee vingers of dat klopt. Een ronde later krijgt hij de bevestiging. Met een gebalde vuist laat hij zien dat hij daar erg blij mee is. 

Niet lang daarna schakelt de 17-jarige Nijmegenaar over naar de racemodus. In no-time zet hij de heat naar zijn hand en met overmacht plaatst hij zich voor de finale van deze 1000 meter.

Aandacht voor Dresden

Boer en zijn concurrenten waren tijdens het begin van de halve finale bezig met hoe een van hun trainingsmaten presteerde in de finale van de 1500 meter tijdens de World Cup in Dresden. Daar werd Sven Roes verrassend tweede. ,,Zo knap”, geeft Boer naderhand aan. ,,Als schaatser van buiten de nationale selectie. We wilden het allemaal weten, hadden daarom afgesproken rustiger te beginnen. Ja, wel bijzonder eigenlijk. Het had ook verkeerd kunnen aflopen.”

Vertrouwen

Maar Boer schaatst met zoveel vertrouwen rond op de baan waar hij ooit, bij de organiseerde Nijmeegse Schaatsvereniging (NSV), begon met shorttracken dat hij het risico durft te lopen. Al in de kwalificatierun (waarin alle deelnemers een tijd neerzetten voor de indelingen in divisies) laat hij zien dat hij de beste is. Tijdens deze manche van de KNSB-Cup ontbreken namelijk de echte wereldtoppers: zij zijn immers bezig met de wereldbeker. Boer neemt het daardoor op tegen andere goede junioren, maar ook senioren uit de nationale subtop.

Quote

Ik zag dat hij ook kapot zat. Wat dat betreft is deze test goed uitgepakt

Teun Boer

In de finale aan het einde van deze zaterdag vol shorttrack gaat het er wel vanaf begin af aan serieus aan toe. Sterker nog, Boer plaatst al snel een imposante versnelling. Overschatting, zo lijkt het. Hij wordt teruggepakt door Kay Huisman, en zelfs ingehaald. Pas in de laatste ronde plaatst hij een inhaalactie voor de zege.

Tactiek pakt perfect uit

,,Oef, dat was nog wel even spannend”, puft hij even later naast de baan uit. ,,Ik had een paar duidelijke opdrachten van mijn trainer voor deze wedstrijd. Eén daarvan was al vroeg in de aanval gaan in de finale. Ik moest echt bijkomen van die versnelling, maar ik kon gelukkig daar tijdens de wedstrijd weer van herstellen. In de laatste ronde wist ik dat ik Huisman nog ging inhalen. Ik zag dat hij ook kapot zat. Wat dat betreft is deze test goed uitgepakt. Hier leer ik weer van.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport