Volledig scherm
Bram Som © ANP

Team Zevenheuvelen strikt Som als jeugdcoach

NIJMEGEN - Team Zevenheuvelen krijgt een oud-topatleet als coach voor de jeugdtalenten. Bram Som is de nieuwe jeugdtrainer van de regionale trainingsgroep. Bestuursvoorzitter Henk Albers van Team Zevenheuvelen verwacht dat Som de talentengroep een nieuwe impuls kan geven.

Albers en Som werkten afgelopen jaar samen bij de Nijmegen Global Athletics. ,,Bram was daar verantwoordelijk voor het atletenveld, maar hij deed zoveel meer. Het hele evenement kreeg onder zijn enthousiasme een opwaardering. Ik was onder de indruk van zijn energie en creativiteit”, zegt Albers. Nadat Som in juni een gasttraining verzorgde voor de business­club raakten ze in gesprek over een rol als jeugdcoach.

Coach wereldkampioen

Het regionale opleidingsteam, waar talentvolle hardlopers van verschillende verenigingen trainen, haalt met Som een grote naam binnen. De 37-jarige geboren Achterhoeker deed mee aan de Olympische Spelen van 2000 en 2004 en was Europees kampioen op de 800 meter (2006). Hij is als haas (tempomaker) nog actief in de internationale atletiek. Som was looptrainer bij Ajax en is momenteel trainer/coach van de Keniaanse Faith Kipyegon, die deze week tijdens de WK atletiek in Londen goud won op 1.500 meter.

Albers: ,,Voor de kinderen in de jeugdselectie is hij misschien niet eens een bekende, maar ik verwacht dat zij ook snel genoeg zien wat hij kan. Bram heeft een enorme passie voor de sport, hardlopen is zijn leven. Met zijn kennis verwachten we dat hij onze talenten verder kan helpen. Want daar gaat het om: Team Zevenheuvelen is vijf jaar geleden opgericht om talenten de kans te geven zich te ontwikkelen.”

Opvolger Venhuizen

Som, die eind van deze maand begint als coach, is de opvolger van Martijn Venhuizen. Hij was vijf jaar trainer van de jeugdlopers. Johua Mols blijft hoofdcoach. Bij Team Zevenheuvelen liepen eerder onder anderen Susan Krumins en Sarah Lahti, die beiden op de WK atletiek actief zijn. Ook Jesper van der Wielen trainde geruime tijd bij de groep mee. Mike Foppen, die onlangs actief was op de EK atletiek onder 23 jaar, geldt momenteel als het boegbeeld.

Regiosport