Terugkeer Mulders in de WK-cyclus met ‘broekie’ in de bak

BERGHAREN - Frank Mulders keert na jaren terug in het WK zijspancross. De motorcrosser uit Bergharen doet dit met zijn nieuwe bakkenist Aivar van de Wiel, die zijn vader Henry opvolgt in de bak.

Mulders (35) reed eerder al enkele seizoenen in de WK-cyclus van de internationale federatie FIM. De afgelopen jaren ontbrak hij omdat zijn vaste bakkenist Van de Wiel (52) te oud was. De leeftijdsgrens is 50.

Ook de hoge kosten, zijn gezin met drie jonge kinderen en het eigen bedrijf waren redenen voor Mulders om het WK te laten lopen. Hij won de voorbije twee jaar de Europese titel bij de IMBA.

Rustig en beheerst

Quote

Hij mist de ervaring van z’n vader. Maar hij heeft dezelfde stijl

Frank Mulders over zijn nieuwe bakkenist Aivar van de Wiel

Met de 18-jarige Aivar van de Wiel uit Berlicum keert Mulders dus terug op het hoogste podium. Van de Wiel junior wil in de voetsporten treden van zijn vader. ,,Hij is nog een broekie en mist de ervaring van z’n vader. Maar hij heeft dezelfde stijl: rustig en beheerst. Hij moet nog meer kracht krijgen, maar heeft hij het in zich om een heel goede bakkenist te worden. Kijken of we hem naar een hoger plan kunnen brengen’’, zegt Mulders.

Van de Wiel senior zat sinds zijn zestiende in de bak. ,,Henry moest er veel voor doen om nog op hoog niveau mee te komen’’, zegt Mulders. ,,Hij had een dag of drie nodig om bij te komen van een wedstrijd. Door zijn leeftijd is hij blessuregevoelig. Ik denk dat het hem pijn doet om te stoppen. Hij heeft altijd geleefd voor de sport.’’

Ritme opdoen

Naast de WK-races staan onder meer het ONK (Nederlands kampioenschap) en de IMBA-reeks (Europese amateurbond) op de planning. Mulders en Van de Wiel senior waren vorig jaar met afstand de beste in de Europese reeks. Met Aivar in de bak hoopt Mulders wederom hoge ogen te gooien, al blijft hij reëel.

,,Stiekem hoop ik op prolongatie van de titel in de IMBA, maar het zou al knap zijn als we bij de eerste tien eindigen. Voor Aivar is het vooral belangrijk om ervaring en ritme op te doen, snuffelen aan het hoge niveau.’’

Volledig scherm
Frank Mulders (rechts, op de motor) op archiefbeeld in actie. © Eveline van Elk
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport