Volledig scherm
Mike Foppen © BSR Agency

Topseizoen eist zijn tol bij hardloper Mike Foppen

NIJMEGEN - Mike Foppen sluit dinsdag zijn seizoen af in Wit-Rusland. Tijdens een groots opgezet atletiekevenement nemen de beste atleten uit de Verenigde Staten en Europa het tegen elkaar op tijdens een nieuw toernooi. De Nijmegenaar loopt de 3000 meter namens Team Europe.

In het vernieuwde Olympisch Stadion (22.000 zitplaatsen) van Minsk sluit Foppen een bewogen periode af. De afgelopen weken stonden in het teken van het behalen van de WK-limiet op de 5000 meter. Hij zorgde voor scherpe tijden, maar de atleet van Team Zevenheuvelen kwam telkens net tekort. Dat brak hem op. De 22-jarige kreeg vlak voor zijn laatste poging in Italië last van zijn lichaam. De intensieve jacht op een ticket voor de WK in Qatar mondde uit in paniekaanvallen en een onregelmatige hartslag.

,,Het werd mij even te veel”, zegt Foppen. ,,Ik had veel gelopen, tussendoor was ik verhuisd en moest ik mijn eindpresentatie geven voor mijn studie. Daarbij kwam ook nog het vele reizen. Geen moment kon ik kalm aan doen en dat vond mijn lichaam niet leuk.”

Checken

Hij liet zich checken bij de huisarts, maar die kwam tot dezelfde conclusie als Foppen. Te veel gedaan in te korte tijd. Rust was de beste remedie. ,,Na de laatste race in Italië werd ik ziek, kwam alles van de afgelopen periode eruit. Het is nu mooi geweest voor dit seizoen.”

Op die ene afsluiter na in Wit-Rusland. Want hoewel Foppen het WK misloopt, hoort hij vanaf dit seizoen bij de elite. De top 4 van Europa per afstand (beste seizoentijden) is door de atletiekfederatie uitgenodigd voor de continentenstrijd. Daar hoort Foppen bij. ,,Het is snel gegaan. Ik heb mijn persoonlijke records flink aangescherpt, sta op de internationale ranglijst in de top 18 op de 5 kilometer.”

Van de 5000 meter maakte hij zijn speerpunt, waar dat eerst de 1500 meter was. ,,Dat is voor het lichaam een omschakeling. Die moet langer ‘in de verzuring’. Ook mentaal is het zwaarder.” Volgend seizoen is het de bedoeling meer te doseren. De Spelen halen, is het hoofddoel, hij moet daarvoor zijn positie op de wereldranglijst vasthouden. ,,Er komt nog een WK indoor aan, daar zijn veel punten te verdienen voor die ranglijst.”   

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport