Van Eck 'pissed' na mislukt EK door val

GRAZ  Het EK is voor mountainbiker Jeroen van Eck in een bittere teleurstelling geëindigd. De voormalig Europees kampioen (2015) werd vrijdag in de heats door een concurrent uit de baan gereden. Van Eck viel en moest met schaafwonden naar de EHBO. Hij tekende zonder resultaat protest aan.

Van Eck (25) rijdt op het onderdeel eliminator, de sprintdiscipline in het mountainbiken waarbij vier renners tegen elkaar rijden op een spectaculair parcours.

Een valpartij is in zijn tak van sport altijd een risico, maar ‘pech’ was volgens Van Eck niet de reden voor zijn val op het stadsparcours in het centrum van de Oostenrijkse stad Graz.

In de remmen

,,Er kan altijd contact zijn, maar het is geen rugby waarbij iemand moedwillig ten val gebracht wordt. Ik ben echt pissed”, sprak Van Eck.

Tot twee keer toe sneed Armin Pilv uit Estland hem af. ,,In de eerste bocht al, toen kon ik nog net overeind blijven. Ik moest vol in de remmen en alles geven om terug te komen. Toen ik hem weer voorbij wilde, stuurde hij zijn fiets zo voor mij. Toen viel ik en was het over.”

Reglementen

Volledig scherm
Van Eck Racing Jeroen van Eck mountainbike eliminator leuth © Van Eck Racing

Van Eck tekende protest aan, maar drukte zijn klacht niet door. ,,Dit is een punt van aandacht voor de sport. De jury vond mijn klacht plausibel en er waren getuigen, maar de jury heeft zelfs niets gezien. En dus kunnen ze er niks mee. In de reglementen zit wat dit betreft een gat. Hoe wordt er gecontroleerd? En wat is dan de straf?”

Veel tijd om bij de pakken neer te zitten had Van Eck niet. De Leuthenaar rijdt zaterdag in Graz ook de derde race in de wereldbekerreeks. Oostenrijk heeft de primeur met twee topraces in één weekend. Ondanks wat schaafwonden verwacht Van Eck te kunnen starten.

,,Ik baal enorm, sta mezelf ook toe dat ik hier goed ziek van ben, maar ik moet tegelijkertijd ook door. Ik was echt klaar voor dit weekend. Voel me goed en heb zelf geen fouten gemaakt. Ik had echt het idee dat ik dit EK kans maakte.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport