Duco Krook (rechts) en Imre Harnischmacher van Vocasa op archiefbeeld.
Volledig scherm
Duco Krook (rechts) en Imre Harnischmacher van Vocasa op archiefbeeld. © David van Haren

Vocasa boekt zeer belangrijke zege in kraker tegen directe concurrent SSS

NIJMEGEN – De volleyballers van Vocasa hebben zaterdagavond in de eredivisie een zeer belangrijke zege geboekt. In een afgeladen Vocasahal wonnen de Nijmegenaren van directe concurrent SSS. Het werd 3-1 (25-19, 25-23, 23-25, 25-17) voor de thuisploeg.

Bij verlies leek het seizoen na acht wedstrijden al als een nachtkaars uit te gaan voor Vocasa. De doelstelling is helder: een plek bij de eerste zes voor het bereiken van de kampioenspoule. Dat doel leek na de resultaten in de eerste zeven wedstrijden van het seizoen mijlenver weg, zeker als er verloren werd van SSS – dat voorafgaand aan de wedstrijd ten opzichte van Vocasa een voorsprong van drie punten had.

Vocasa presteert nu wel onder druk

Vocasa-aanvoerder Colin Zuijdgeest eerder dit seizoen.
Volledig scherm
Vocasa-aanvoerder Colin Zuijdgeest eerder dit seizoen. © David van Haren

De druk stond er dus volop in een tjokvolle Vocasahal. Alleen de winst telde zaterdagavond tegen de directe concurrent uit Barneveld. De manier waarop er gewonnen werd, moet coach Joost Joosten vertrouwen geven. Daar waar Vocasa eerder deze maand in de kraker tegen het gepromoveerde Reco ZVH door de ondergrens zakte (0-3), lukte het Vocasa nu wel om er vanaf de eerste set te staan.

Bij de Nijmegenaren keerde Colin Zuijdgeest terug. De terugkeer van de aanvoerder was direct zichtbaar bij Vocasa, dat zeer overtuigend ten strijde trok. De formatie van Joosten greep SSS meteen bij de keel. De Nijmegenaren leidde al vroeg in de wedstrijd met ruime cijfers: 7-2.

Onverstoorbaar

Opvallend was het sterke optreden van onder meer Joris Zwanenburg. De passer-loper oogde gretig, net als veel van zijn ploeggenoten. Halverwege de set knokten de bezoekers zich terug (10-11), maar tegen het einde van de set was het verschil dusdanig groot dat de setwinst niet meer in gevaar kwam: 25-19. Vocasa leek onverstoorbaar, voor het eerst dit seizoen.

Ook in de tweede set trok Vocasa direct in de aanval. De bezoekers probeerde de paarse brigade met wissels tevergeefs uit de concentratie te halen. Ondanks een riante voorsprong (20-13) leek het nog even spannend te worden (22-20) tegen het einde van de set, maar na een time-out van coach Joosten werd alsnog de set binnen gehengeld: 25-23.

De derde set was een stuk moeizamer dan de eerste twee. Beide ploegen waren in het slotstuk heel lang aan elkaar gewaagd (22-22). Vocasa overleefde zelfs een setpunt, maar moest uiteindelijk toegeven: 23-25. 

Snelle voorsprong

Vocasa-coach Joost Joosten op archiefbeeld.
Volledig scherm
Vocasa-coach Joost Joosten op archiefbeeld. © David van Haren

In de eerste zege van het seizoen (3-2 tegen Taurus) gaf Vocasa nog een 2-0 voorsprong uit handen en was het genoodzaakt een beslissende set te spelen. Zover kwam het zaterdagavond tegen SSS niet voor Vocasa. De ploeg van Joosten pakte de draad snel op en leidde in de laatste set riant: 17-13. 

Dankzij het winnende punt (25-17) van de eveneens sterk spelende Imre Harnischmacher was de tweede overwinning van het seizoen dan toch een feit en ging het massaal toegestroomde publiek op de banken. 

Gat gedicht met de middenmoot

Door de zege komt Vocasa in punten gelijk met SSS, de nummer acht van de eredivisie. Beide teams hebben na acht wedstrijden zes punten verzameld. Op woensdag wacht alweer de volgende wedstrijd voor de formatie van Joosten. Dan komt topploeg Sliedrecht Sport in Nijmegen op bezoek. 

Een week later staat de volgende kraker alweer op het programma, uit bij Talentteam Papendal. Het opleidingsteam van de volleybalbond heeft drie punten meer, maar dingt niet mee voor de kampioenspoule. Desondanks kan Vocasa tegen de talenten opnieuw goede zaken doen.

Regiosport