Trainer Joost Joosten tijdens een duel van Vocasa.
Volledig scherm
Trainer Joost Joosten tijdens een duel van Vocasa. © Rolf Hensel

Vocasa-coach Joosten verwacht ook definitieve stop in eredivisie

NIJMEGEN - De Nevobo kondigde woensdag vanwege de coronacrisis een volledige stop aan van alle competities, op de eredivisie na. Trainer Joost Joosten, met Vocasa actief op het hoogste niveau van Nederland, had liever een duidelijker besluit van de volleybalbond gezien.

De Nevobo houdt op deze manier de optie open dat, als er op 13 april (of eerder) weer getraind kan worden, het seizoen in de eredivisie in verkorte vorm kan worden hervat. 

,,Ik begrijp goed dat de ze de competitie graag uit willen spelen en een duidelijke kampioen en degradant willen”, geeft Cuijkenaar Joosten aan. ,,Maar ik vind dat je als bond in dit soort tijden het heft in handen moet nemen. Je zult altijd clubs treffen, maar het is belangrijk om vroeg een knoop door te hakken. De kans is nu eenmaal klein dat we dan weer aan het trainen zijn.”

Knock-outsysteem

Het plan van de Nederlandse volleybalbond is om het systeem van de kampioens- en degradatiepoule te vervangen voor een knock-outsysteem. Vocasa staat op dit moment op de veilige tweede plek in de degradatiepoule en zou bij het stoppen van de competitie zeker zijn van handhaving.

,,Ik denk dat de enige optie is dit seizoen in de prullenbak te gooien en volgend seizoen opnieuw te beginnen”, stelt Joosten. ,,Dan zullen anderen zeggen: natuurlijk, dan zijn jullie zeker van handhaving. Maar ook voor een team als Zaanstad (nu hekkensluiter, red.) kun je het niet maken om bijvoorbeeld de huidige stand als eindklassering te gebruiken. Dynamo (koploper, red.) zal niet akkoord gaan met het knock-outsysteem voor de titel.”

Duidelijkheid

Er zijn volgens Joosten veel factoren die invloed hebben op een eventueel vervolg van de competitie. ,,Wij hebben bijvoorbeeld twee Britten in de ploeg, die nu in Engeland zijn. Die kunnen nooit op tijd terugkeren. De degradatiepoule zou eigenlijk 6 april afgelopen zijn, mijn spelers hebben daarna al plannen gemaakt. Het is niet eenvoudig om alles zo maar op een latere datum te gaan spelen. En dan is er nog volgend seizoen. De teams die nu al zeker zijn van handhaving kunnen de transfermarkt op. Wij nog niet. Daarom moet er snel duidelijkheid zijn.”

Regiosport