Volledig scherm
Euforie bij Vocasa. De degradatiepoule is nog altijd te vermijden. © Foto: Bert Beelen

Volleyballers Vocasa grijpen laatste strohalm in degradatiestrijd

NIJMEGEN - De volleyballers van Vocasa mogen nog altijd hopen op rechtstreekse handhaving in de eredivisie. Om kans te houden op het ontlopen van de degradatiepoule moest de Nijmeegse formatie het laatste thuisduel van de reguliere competitie eigenlijk winnen. Dat lukte. De ploeg van trainer Joost Joosten versloeg Talentteam Papendal met 3-1 (27-25, 29-27, 16-25 en 26-24).

Door die overwinning steeg Vocasa naar de zevende plaats op de ranglijst – de eerste plaats die na het laatste competitieduel komend weekend recht geeft op deelname aan de kampioenspoule. Rechtstreekse concurrent Taurus verloor zaterdagavond van SSS (1-3) en staat achtste, een positie die verplicht tot het spelen van wedstrijden in de degradatiepoule. Als Vocasa de degradatiepoule ontloopt, verzekert het zich voor het eerst in de historie van een derde jaar eredivisie op rij.

Bloedstollend

De strijd is echter nog niet gestreden. Taurus en Vocasa hebben allebei vijftien punten en op papier treffen de Nijmegenaren in de laatste competitiewedstrijd een veel lastiger tegenstander (nummer twee Lycurgus), dan de directe concurrent (nummer zes, Talentteam Papendal). De slotdag van dan de competitie belooft komende zaterdag sowieso bloedstollend te worden, want in theorie zou ook SSS, de huidige nummer negen, nog in punten gelijk kunnen komen met Vocasa en Taurus.

Ook het duel van Vocasa met Talentteam Papendal stond bol van de spanning. In een kolkende Vocasahal ontspon zich een meeslepend gevecht waarin prachtige hoogstandjes afgewisseld werden met flaters en beide ploegen continu stuivertje wisselden wat betreft voorsprong in de set: reclame voor de volleybalsport.

Bliksemstart

Vocasa schoot in de eerste set uit de startblokken en liep aan de hand van een prima serverende Nikita Artamonov uit naar een 4-1 voorsprong. In het vervolg werd de thuisploeg slordiger. Mede door een aantal onnodige servicefouten deed de ploeg van coach Joost Joosten het initiatief over aan Talentteam Papendal. Maar uiteindelijk vochten de Nijmegenaren zich van een 18-21 achterstand weer terug. Op 26-25 serveerde Duco Krook de eerste setwinst binnen.

Ook in de tweede akte speelde Krook een hoofdrol. Nadat Vocasa opnieuw terug was gekomen van een achterstand (20-23), zette hij zijn ploeg met twee onverwerkbare opslagen bij 24-24 op pole position voor setwinst. Die sleepten de Nijmegenaren met 29-27 binnen. De derde set – waarin Vocasa te veel onnodige fouten maakte - was de enige zonder echte spanning. Talentteam Papendal liep simpel uit naar 16-25.

Handhaving

In het vierde bedrijf herstelde de thuisploeg zich knap (26-24) en werden de drie punten veiliggesteld. Die waren hoognodig in de strijd om rechtstreekse handhaving. Bij een nederlaag had Vocasa de degradatiepoule nauwelijks nog kunnen ontlopen.

Regiosport