Volledig scherm
PREMIUM
Marjolein Buis tijdens de British Open Wheelchair Tennis Championships in Nottingham. © Getty Images for LTA

Wereldtopper Buis heeft niet langer ‘juiste handicap’ voor rolstoeltennis

Marjolein Buis won bijna alles in haar carrière. Maar nu stopt  ze noodgedwongen met haar sport, rolstoeltennis. De reden: ze is niet gehandicapt genoeg. ,,Dit is niet uit te leggen.”

De 31-jarige Beuningse heeft volgens nieuwe regels van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) niet langer ‘de juiste handicap’ om in een rolstoel aan toernooien mee te mogen doen.

Per 1 januari 2021 is ze niet meer welkom op de internationale tour. De regelwijziging dreigt meer slachtoffers te maken.

Buis is slachtoffer van de hervormingen vanuit het IPC. De internationale sportkoepel wil dat voor alle sporten op de Paralympische Spelen dezelfde deelname-eisen gelden.

De bond is bezig de zogenoemde ‘classificatiesystemen’ van handicaps per sport gelijk te trekken. ,,En volgens het nieuwe classificatieboekje, ben ik afgekeurd voor rolstoeltennis’’, zegt een treurende Buis.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport