Volledig scherm
Jeroen van Eck vorig jaar in actie tijdens de wereldbekerwedstrijd van Apeldoorn. © Maarten Sprangh

Wereldtopper Jeroen van Eck wint het NK voor het derde jaar op rij

SPAARNWOUDE Jeroen van Eck is vrijdagavond voor de vierde keer Nederlands kampioen geworden bij de mountainbikediscipline eliminator. De 26-jarige fietser uit Leuth won in Spaarnwoude de finale met overmacht, nadat hij zonder moeite door de voorrondes was gekomen. 

Van Eck troefde zijn belangrijkste concurrenten Lehvi Braam en Kyle Agterberg af. Hij veroverde de titel eerder in 2015, 2017 en 2018.

De renner uit Leuth maakte met zijn derde Nederlandse titel op rij zijn favorietenrol waar. De rijder is de enige Nederlander die bij de absolute wereldtop hoort in de eliminator, het sprintonderdeel waarbij vier renners in korte afvalraces tegen elkaar strijden.

Vals plat

,,Het was een wedstrijd tegen mezelf”, zei Van Eck. ,,Ik lag vanaf het begin voorop en heb me niet gespaard. Doordat ik vol doortrok op een stukje vals plat naar boven kon de rest er niet meer bijkomen. Het was een heerlijk gevoel om het overwinningsgebaar al voor de finish te maken, toegejuicht door vrienden, familie en sponsors die mij kwamen aanmoedigen.”

Veel talent

Met de trui in de kleuren van de Nederlandse vlag rijdt Van Eck in het wereldbekercircuit, waarvan hij vorig jaar het klassement won. ,,Het is mooi dat ik deze trui internationaal kan blijven dragen. Het deed me ook goed dat er vijfentwintig deelnemers waren. Er komt veel talent aan, dat is goed voor de sport.”

Van Eck richt zich dit seizoen op de grote titeltoernooien. Het EK in Tsjechië in juli is zijn volgende wedstrijd. ,,Bij een titelwedstrijd is het zo dat je eerste moet worden. Dat is toch anders dan in een wereldbeker. Daarom is het belangrijk om deze wedstrijd in de benen te hebben. Ik ga met vertrouwen toewerken richting het EK.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport