Volledig scherm
Niek Merkus op archiefbeeld. © Pro Shots

Winst van EK in 'plakzaal' smaakt naar meer voor Merkus

NIJMEGEN/ALANYA - Het eerste titeltoernooi van nieuwbakken zaalinternational Niek Merkus leverde een aardig avontuur op. Maar bovenal stemde de uitkomst de hockeyer tevreden. Het Nederlands zaalhockeyteam is terug op het hoogste niveau.

Oranje bleef op het EK zaal in poule B ongeslagen in de Turkse badplaats Alanya. De 22-jarige verdediger uit Heilig Landstichting revancheerde zich met het team voor de degradatie van twee jaar geleden in Praag.

,,We waren het aan onze stand verplicht om te promoveren, al ging het niet allemaal vanzelf.”

Plakzaal

Zo moesten de Nederlandse zaalhockeyers wennen aan de accommodatie. ,,Het speelveld was een soort laminaatgekleurd zeil dat net uit de lak kwam en de lijnen waren van rode tape. Mijn schoenen bleven de hele tijd plakken en de bal rolde stroever dan we in Nederland gewend zijn. De tribunes zaten eigenlijk alleen vol als gastland Turkije speelde. In de A-groep zal dit allemaal anders zijn. Daar is alles toch wat professioneler.”

Ongeslagen

Voor Merkus, op het veld actief bij hoofdklasser Amsterdam, was het zijn eerste zaaltoernooi met Oranje. Hij speelde wel vaak indoor met Amsterdam en Nijmegen. ,,Het EK is wel anders. We speelden net als in de hoofdklasse twee duels op een dag, alleen zat er soms zes uur tussen. Op het einde van de dag kreeg iedereen zware benen, terwijl we er dan juist moesten staan.” Toch won Oranje alle duels: Portugal (3-1), Oekraïne (4-1), Turkije (6-0), Kroatië (3-1) en Zweden (3-1).

Merkus hoopt over twee jaar ook aan het A-toernooi mee te doen. ,,Ongeslagen winnen is in elk geval een prima start voor een beginnend zaalinternationaal.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport