Volledig scherm
Susan Krumins twijfelt of ze mee kan doen aan de WK atletiek. © EPA

WK-deelname mogelijk in gevaar voor Susan Krumins: ‘Zwaar trainen zit er nu niet in’

NIJMEGEN - Het zomerseizoen van Susan Krumins valt in het water. De 33-jarige topatlete uit Nijmegen kampt met vermoeidheidsklachten, waardoor ze niet goed kan trainen. Wedstrijden lopen zit er daardoor niet in. Het is de vraag of Krumins begin oktober mee kan doen aan de WK atletiek.

Krumins voldoet aan de limiet van de 10.000 meter en had van het mondiale titeltoernooi dit jaar haar speerpunt gemaakt. Ze liep begin mei in Stanford de limiet voor het evenement in Qatar en kwalificeerde zich daar ook voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020 op de 10 kilometer. 

,,Ik liep sterk, maar het ging toch moeizamer dan verwacht”, zegt Krumins over de limietwedstrijd in de Verenigde Staten. ,,Achteraf weet ik wel waardoor dat kwam.” Bij terugkomst in Nederland werd ze ziek. In het begin dacht de Nijmeegse nog last te hebben van de jetlag, maar haar situatie verbeterde niet. Ze liep geen wedstrijden meer sinds haar trip naar Amerika. Tot op de dag van vandaag is niet precies duidelijk wat er aan de hand is. Er zijn vermoedens over een opgelopen parasiet, maar 100 procent zeker is dat niet.

Testen

Quote

Als topsporter push ik mijn lichaam tijdens trainingen tot het uiterste, maar zwaar trainen zit er nu niet in

Susan Krumins

Testen in ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede moeten de komende tijd meer duidelijkheid bieden. ,,Ik heb twee antibioticakuren achter de rug, nu gaat het in stapjes steeds beter. Optimaal is het nog niet, ik heb goede en slechte dagen.”

,,Als topsporter push ik mijn lichaam tijdens trainingen tot het uiterste, maar zwaar trainen zit er nu niet in. Ik herstel slecht en raak erg vermoeid.” Daardoor kan Krumins ook niet op een alternatieve manier trainen, iets wat ze bij eerdere blessures wel kon. ,,Als ik last heb van mijn achillespees, kan ik in het zwembad gaan trainen bijvoorbeeld. Het is hopen dat het snel beter gaat.”

Diepgaan

Het is vooral na fysieke inspanningen dat haar lichaam anders reageert. Krumins, die er tijdens wedstrijden om bekend staat diep te kunnen gaan, kan in het dagelijkse leven wel gewoon functioneren. ,,Ik heb nog geen topsporters gevonden die hetzelfde hebben meegemaakt, wel andere mensen. Alleen blijft het lastig de klachten met elkaar te vergelijken, omdat ik mijn lichaam op een andere manier gebruik.”

De winnaar van zilver op de 10.000 meter tijdens de EK van 2018 test zichzelf binnenkort in Sankt Moritz. Na haar hoogtestage in Zwitserland hakt ze de knoop door over de WK. ,,Ik wilde me ook plaatsen op de 5.000 meter, maar dat heb ik inmiddels uit mijn hoofd gezet. Ik hoop de WK te halen, maar gezond worden staat voorop.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport