Volledig scherm
Beeld van het NK shorttrack in Leeuwarden, eerder dit jaar © SCS/Sander Chamid

WK-deelname nieuwe mijlpaal voor piepjonge Nijmeegse shorttracker Teun Boer

NIJMEGEN - Teun Boer (17) mag volgende week in het Italiaanse Bormio voor het eerst in zijn carrière meedoen aan het WK shorttrack voor junioren. 

 De Nijmegenaar kreeg na de selectiewedstrijden van afgelopen weekeinde een aanwijsplek in de vier man sterke Nederlandse ploeg. 

,,Dit is voor mij een mijlpaal”, zegt Boer over zijn kwalificatie. ,,Het niveau is hoog, het is niet makkelijk om ertussen te komen. Ik heb hier echt naar toegewerkt.”

Boer maakt de laatste jaren een flinke ontwikkeling door, zeker na zijn overstap naar het nationaal talentencentrum in Dordrecht. Vorig jaar liep hij kwalificatie voor het WK mis, nu is hij erbij vanwege een specialiteit die hij dit winterseizoen pas echt ontdekt heeft: de teamrelay.

‘Een echte relayman’

,,Ik mag daar geen individuele afstanden rijden”, legt hij uit. ,,De drie andere jongens in de ploeg zijn sterk, op de losse afstanden heb ik nog veel te leren. Ik vind de relay supergaaf, merk dat ik dat goed kan. Jeroen Otter (bondscoach bij de senioren, red.) noemde me een echte relayman. Je moet de rust bewaren, de structuur in de chaos zien, gericht je taak uitvoeren. En vooral stabiel zijn, geen domme fouten maken. Want daarmee benadeel je het hele team.”

Boer verdiende zijn plek door goed te presteren in de selectiewedstrijden (trials) in Leeuwarden en Heerenveen, maar ook door prima resultaten te boeken in internationale wedstrijden in onder meer Montreal (Canada).

Naast het WK is hij ook geselecteerd voor de Europa Cupfinale in Kolomna (Rusland) in maart, dat geldt ook als het EK voor junioren. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport