Volledig scherm
PREMIUM
Martijn van de Ven. © William Hoogteyling

Deilse gymlessen als basis voor topsportcarrière

Wat hebben topsporters Thymen Arensman (wielrennen), Simon Dalderop (hockey), Colin van Gelderen (voetbal), Selma Poutsma (shorttrack) en Martijn van de Ven (judo) met elkaar gemeen? Ze komen uit Deil. Een dorp met amper 2000 inwoners in de gemeente West-Betuwe met een opmerkelijke topsporter-dichtheid. Arno voor de Poorte ging op zoek naar de Deil-factor. Aflevering 1: Martijn van de Ven.

Quote

Ik had al vroeg een drang naar competitie.

Martijn van de Ven, judoka

Martijn van de Ven (21) werd ruim een jaar geleden als junior al Nederlands kampioen bij de senioren. In de klasse onder 90 kilogram. Dit seizoen doorkruist een hardnekkige blessure tot dusver zijn Europese ambities.

De Deilse judoka weet dat hij in zijn jeugd al de wil had om te winnen. Hij was als jochie al ‘heel gedreven’. ,,Die wil om te winnen, zag ik overal om me heen. Ik ben zelf ook een winnaarstype. Ik ben intrinsiek gemotiveerd”, aldus Van de Ven.

,,Ik had al vroeg een drang naar competitie. Op een gegeven moment kwam dat steeds meer op de voorgrond in mijn leven. Dat is ook handig om te hebben als topsporter. Het heeft me mede gemaakt tot wat ik nu ben.”

De Deil-factor bestaat volgens Van de Ven uit twee ingrediënten. ,,Als ik terugkijk, dan zie ik dat er heel veel mensen in mijn omgeving waren die op hoog niveau presteerden. Dat is een erg stimulerende factor.

Daarnaast hadden we een heel actieve vriendengroep. Met die gasten gingen we altijd buiten spelen, voetballen en slootje springen. We deden alles op de fiets. Nu zie je de jeugd van tegenwoordig extreem veel op hun mobieltje zitten en op de bank gamen en netflixen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Regiosport