Volledig scherm
Beeld van de Vallende Bladerenloop in Beusichem. © William Hoogteyling

Huisman winnaar 6 kilometer Vallende Bladerenloop

BEUISCHEM - De deelnemers aan de Vallende Bladerenloop van atletiekvereniging Statina op De Meent in Beusichem liepen met prachtige omstandigheden. Ook voor de winnaar op de 6 kilometer is het een Indian summer. Rutger Huisman zit met zijn 44 jaar in de herfst van zijn hardloopcarrière, maar loopt naar goud op de middelste afstand.

Rutger Huisman woont in Groesbeek, maar groeide op in Culemborg. In zijn juniorenjaren was hij een talentvolle atleet van Statina op de middellange afstand met een vierde positie op een Nederlands kampioenschap als belangrijkste prestatie. ,,Ik heb samen getraind met Marko Koers, Gertjan Liefers en Bram Som (internationale toppers destijds, DL) bij de districtstrainingen onder leiding van Theo Joosten. We moesten keihard trainen, waardoor ik nogal eens geblesseerd raakte, meestal aan mijn achillespezen”, zegt Huisman. ,,Als senior kon ik mijn persoonlijke records nog wel aanscherpen naar 1.57 op de 800 meter en 3.57 minuten op de 1.500 meter. Vanwege de vele blessures ben ik toen gestopt met atletiek.”

Huisman bleef wel actief maar op een lager pitje. Een paar jaar geleden ontmoette hij zijn oude trainingsmakkers tijdens een reünie van Statina. De oudjes deden mee met de mastercompetitie, een wedstrijdenreeks op meerdere onderdelen voor atleten boven de 35 jaar. ,,Ze zochten nog een loper op de middellange afstand, dus werd ik weer lid van Statina en ben ik weer gaan trainen.”

Hij traint nu wel anders en niet meer zo hard als in zijn jonge jaren. ,,Ik train volgens de souplessemethode van Klaas Lok. Dat past beter bij me”, verduidelijkt hij. Die methode behelst minder duurlopen en meer extensieve, rustige intervallen. Af en toe doet Rutger Huisman nog wat intensiever werk dat beter past bij de middellange afstand.

Huisman won in Beusichem de 6 kilometer in 19.51 minuten, maar schreef zich in voor de 9 kilometer. ,,Mijn zoon Vince is ziek. Onderweg voelde ik mijn maag, dus ik dacht dat ik aangestoken was en besloot het bij 6 kilometer te houden. Volgende week hoop ik een goede prestatie neer te zetten op de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Dan moet ik me nu niet helemaal kapot lopen,” verklaarde hij zijn keuze.

De winnaar van deze afstand in 2018, Cas Wille, liep deze editie twee rondjes verder en kwam op de 9 km als tweede over de finish. De A-junior van Statina verbeterde het afgelopen jaar zijn persoonlijk record op de 5.000 meter aanzienlijk. Op de 12,5 rondjes op de baan verbeterde hij zich van 18.50 naar 16.28 minuten.

Regiosport