Volledig scherm
Martin Zingel (50) krijgt zijn 8ste Dan in Zuid-Frankrijk uitgereikt door Grootmeester Kyoshi Albert van Mildert 9de Dan. © PR

Martin Zingel haalt achtste Dan in jiujitsu, maar is nog niet uitgeleerd

VARIK - Variker Martin Zingel (50) is sinds afgelopen zaterdag één van de jongsten in de wereld met een achtste Dan in jiujitsu. Hij is echter nog lang niet uitgeleerd.

Zingel, die al bijna veertig jaar aan verschillende vormen van martial arts doet, werd tijdens een trainingskamp in Zuid-Frankrijk onderscheiden.

Evenementen
De Variker doorstond de examens. Hij werd door de beoordelingscommissie geprezen om zijn jarenlange inzet voor de sport. Hij geeft in Nederland op verschillende plaatsen les en organiseert evenementen, zoals de International Martial Arts Hall Of Fame. Hij reist al jaren de wereld rond ten behoeve van de sport.

Gespannen
Hoewel Zingel ervaring heeft met Danexamens en al meerdere Dangraden gehaald heeft in verschillende vormen van martial arts, was de vechtsporter toch zenuwachtig. „Er kan toch van alles gebeuren, zoals een blessure of ziekte.” De vechtsporter doorstond de testen echter zonder problemen en hoorde zodoende zaterdagavond dat hij het had gehaald. Dat hij op zijn vijftigste al de achtste Dan heeft gehaald, wordt als bijzonder gezien.

Geëmotioneerd
Hij was vooral geëmotioneerd vanwege het feit dat hij de achtste dan kreeg uitgereikt door zijn trainer, grootmeester Albert van Mildert. „Dat vond ik heel speciaal. Ik train al zo lang bij hem en we hebben samen de wereld over gereisd.”

Lees een uitgebreid interview met Martin Zingel in de Gelderlander van woensdag 5 oktober, editie Rivierenland. Ook te lezen via de e-paper.

Regiosport